Počinje popis individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo

- Advertisement -

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će od 7. juna do 15. augusta vršiti popis kojim će se evidentirati sve vrste korištenih čvrstih goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka, te načina distribucije toplinske energije u domaćinstvima.

Cilj je da se sagleda stvarno stanje i uticaj tih izvora na zagađivanje zraka. U toku popisa planira se izvršiti anketiranje više od 70.000 objekata u svim dijelovima KS-a.

Kao konačan rezultat projekta, s ciljem unapređenja kvaliteta zraka i života u KS, bit će izrađen detaljan akcioni plan sa mjerama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korištenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se drastično pogoršava svake zime usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja zraka u KS.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, uvažavajući socijalnu kartu stanovništva.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa UNDP-jem je započelo izradu strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS u periodu 2021–2031. godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu strategije, potrebno je prethodno izvršiti popis, te uspostaviti registar svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva su uputili molbu građanima da izdvoje potrebno vrijeme i pruže podršku anketarima koji će provoditi popis, te na taj način daju svoj doprinos ovom jako bitnom projektu, saopćila je Služba za protokol i press KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...