Pogledajte kako su Indigo i Toni kreirali fuziju elektronske i klasične muzike

- Advertisement -

Pretvaranje elektronske muzike u zanimljiv klasični komad koji će izvoditi orkestar veoma je zahtjevan i komplikovan posao. Red Bull Symphonic je projekat koji donosi fuziju i saradnju između različitih žanrova i muzičarima omogućava da svoje albume pretoče u klasične izvedbe.

Tuzlanski producent Indigo tako je odabran da – u saradnji sa mladim sarajevskim kompozitorom Tonijem Toplanom – svoj album „Victoria“ pretoči u prvo bh. izdanje projekta Red Bull Symphonic.

Skupa sa Victoria String orkestrom, formiranim posebno za ovu priliku, pod dirigentskom palicom kompozitora Tonija Toplana, Indigo je numere sa albuma „Victoria“ izveo u posebnom live aranžmanu.

PROČITAJTE JOŠ:  Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Projekat je vrlo uspješno realizovan 2. juna 2021. godine u Domu mladih u Sarajevu, bez prisustva publike, a premijerno je prikazan na YouTube kanalu Red Bull Music.

Kako teče proces pretvaranja elektronske u klasičnu muziku možete pogledati u video uratku, koji nudi mali uvid u proces kroz koji su Indigo i Toni zajedno prošli.

Prvi bh. Red Bull Symphonic ovjekovječen je u dokumentarnom „making of“ filmu koji će javnosti biti predstavljen u nedjelju 8. novembra 2021. godine, s početkom u 21h, na YouTube kanalu FM Jam.

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Film prikazuje nastanak izvanrednog projekta u koji su bili uključeni brojni kreativci i umjetnici koji su pratili Indiga i učestvovali u ostvarivanju njegove vizije.

Već danas svi ljubitelji kvalitetne muzike imaju priliku pogledati isječak iz filma koji prikazuje kompleksnost poduhvata spajanja različitih muzičkih žanrova, ali i proces kreiranja jednog događaja koji se svojim kvalitetom istakao i na globalnom nivou te Bosnu i Hercegovinu predstavio u najboljem svjetlu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Mostar Sevdah Reunion je dobitnik najznačajnijeg world music priznanja...

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...