Poplave na jugu Srbije: Evakuisano 67 ljudi, više od 10.000 domaćinstava bez struje

- Advertisement -

Dan nakon što je u Leskovcu, Nišu, opštinama Bojnik, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han proglašena vanredna situacija zbog poplava usled obilnih padavina, situacija je mirnija, ali je mnogo domaćinstava bez struje i vode za piće i u toku je ispumpavanje vode iz njihovih dvorišta i podruma, javlja Anadolu Agency (AA).

Pošto nije bilo padavina tokom noći, reke se povlače u korita i bujični potoci gube snagu, ali problema i dalje ima i materijalna šteta tek treba da se utvrdi. Ekipe Sektora za vanredne situacije i vatrogasaca od juče su na terenu i do sada su evakuisale 67 osoba u Doljevcu, Leskovcu, Bojniku, Beloj Palanci, Dimitrovgradu, Bujanovcu i okolini Niša i Vranja.

Ekipa Anadolije posetila je Leskovac i Vlasotince čiji su delovi, i okolna sela, juče poplavljeni nadošlim rekama i potocima.

U leskovačkim selima ulice i neke kuće još su pod vodom. Vojkan Mitić kroz poplavljeno dvorište korača preko cigli. Kaže da je ovo dugogodišnji problem njegovog komšiluka.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Nakon mjesec dana potrage kod Varaždina nađeno tijelo Ivice Bogadija (23)

“Tri pumpe nam rade, ceo dan ne možemo da ispraznimo dvorište i odbranimo kuću. Jutros sa glavnog puta voda je sprovedena iza jedne firme i sve završilo kod nas u dvorištu jer smo ovde najniže”, kaže Vojkan.

U Vlasotincu su građani ostali bez struje, a neki i vode za piće. Meštanka Vukica Jelić živi u delu grada  gde se često zapuše kanalizacioni odvodi, pa je njena porodica već nabavila pumpu, za svaki slučaj.

Borba sa poplavama na jugu Srbije počela je juče ujutru, nakon jake kiše i snega tokom noći. Poplavama su pogođena sela, ali i pojedina gradska naselja, u Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Potopljeni su podrumi, niži delovi kuća, dvorišta, štale, ulice, putevi, oranice, a u nekim mestima bujice su odnele puteve i urušile ili oštetile mostove. Pojavila su se i klizišta i odroni.

PROČITAJTE JOŠ:  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Iz Sektora za vanredne situacije za RTS kažu da se reke vraćaju u vodotokove i da trenutno nema kritičnih mesta, ali da su problem izazvali bujični potoci koji se aktiviraju usled velikih padavina. Bez struje je više od 10.000 domaćinstava i ekipe Elektrodistribucije su na terenu.

Vanredna situacija u Nišu proglašena je juče nakon što su zamućena skoro sva izvorišta za snabdevanje grada vodom za piće, pa se voda obezbeđuje samo sa jednog od njih. Bez vode su dva niška naselja.

U hidrološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda piše da su vodostaji na gornjem toku Južne Morave i Nišave u porastu i da mogu dostići i prevazići redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja. Vodostaji kod Leskovca kreću se iznad vanredne odbrane i imaju tendenciju manjeg porasta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...