Porodica Martina Luthera Kinga Jr. predvodi marš za prava birača u SAD-u

- Advertisement -

Potomci ubijenog borca za građanska prava u Sjedinjenim Državama, Martina Luthera Kinga Jr. i njihovi pristaše krenuli su u ponedjeljak u marš u Washingtonu kako bi primorali demokrate Joea Bidena da izglasaju zakon koji će štititi biračka prava, prenosi Reuters.

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova porodica i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira preći preko Memorijalnog mosta Fredericka Douglasa i uputiti se u središte Washingtona.

Marš dolazi nakon razočaravajuće sedmice za Bidena koji nije uspio pridobiti demokratske senatore na Kapitolu da se izmjeni procedura koja bi omogućila da se nadglasaju republikanci koji se protive usvajanju zakona.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Na skupu u ponedjeljak prije marša, Kingov sin Martin Luther King III. pohvalio je demokrate radi izglasavanja infrastrukturnog zakona prošle godine, no zamolio ih je da proguraju i zakon o glasačkim pravima.

– Bili ste uspješni s infrastrukturom, što je bila sjajna stvar – rekao je King pred stotinama ljudi. “No trebamo da iskoristite tu istu energiju da se pobrinete da svi Amerikanci imaju neometano biračko pravo.”

PROČITAJTE JOŠ:  Most na prelazu Karakaj zatvara se za vozila teža od pet tona

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s historijom rasne diskriminacije i pooštriti pravila finansiranja političkih kampanja.

Pristaše demokrata kažu da je to potrebno da bi se usprotivilo valu novih restrikcija biračkoga prava u republikanskim saveznim državama koje prema izbornim promatračima otežavaju manjinama i siromašnima da predaju svoje glasačke listiće.

Nove restrikcije stupile su na snagu nakon lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je njegov izborni poraz iz 2020. godine rezultat prevare.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...