Life news

Praznik rada u regiji: Prosvjedi i nezadovoljstvo radnika

0
Praznik rada u regiji: Prosvjedi i nezadovoljstvo radnika, Life.ba

Na Međunarodni praznik rada sindikalne organizacije u regiji upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugoženu egzistenciju, ‘rad na crno’ i druge probleme.

 

U Zagrebu se održava prosvjedni marš sloganom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika”. Traži se rast plaća, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori je veoma loš i nezavidan i zahtijeva brojne aktivnosti nadležnih kako ne bi bila ugrožena egzistencija radnika, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG).

“Ovo je vrijeme velikih izazova koje su dominantno opredijelili pandemija koronavirusa, međunarodna ekonomska i politička kriza, ratovi u okruženju, nestašica osnovnih životnih namirnica, najava povećanja cijena struje i poskupljenje energenata”, rekli su iz SSCG-a agenciji Mina.

Dodali su kako poput drugih država Europe i regije, Crna Gora treba smanjiti akcize na gorivo, potom porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice, kao i privremeno ograničiti cijene namirnica bitnih za zdravlje ljudi.

LIFE:  Wings for Life World Run - Humanitarnom trkom prikupljeno 4,7 miliona eura za liječenje povreda kičmene moždine

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić ocijenio je kako je položaj radnika u Srbiji daleko od zadovoljavajućeg, ukazujući na neke od problema kao što su visok stupanj nezaposlenosti, rad ‘na crno’, ugroženo pravo na korištenje godišnjih odmora i bolovanja.

Naveo je kako “posljednji podaci istraživanja pokazuju da radnici u Srbiji imaju najduže radno vreme u Europi, kao i da se i dalje zbog nemara poslodavaca događaju ozbiljne povrede na radu”.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like