Praznik rada u regiji: Prosvjedi i nezadovoljstvo radnika

- Advertisement -

Na Međunarodni praznik rada sindikalne organizacije u regiji upozorile su još jednom na težak položaj radnika, ugoženu egzistenciju, ‘rad na crno’ i druge probleme.

 

U Zagrebu se održava prosvjedni marš sloganom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika”. Traži se rast plaća, veća prava i jačanje kolektivnog pregovaranja.

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori je veoma loš i nezavidan i zahtijeva brojne aktivnosti nadležnih kako ne bi bila ugrožena egzistencija radnika, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG).

PROČITAJTE JOŠ:  Apel za pomoć Dobojliji Denisu Deliću

“Ovo je vrijeme velikih izazova koje su dominantno opredijelili pandemija koronavirusa, međunarodna ekonomska i politička kriza, ratovi u okruženju, nestašica osnovnih životnih namirnica, najava povećanja cijena struje i poskupljenje energenata”, rekli su iz SSCG-a agenciji Mina.

Dodali su kako poput drugih država Europe i regije, Crna Gora treba smanjiti akcize na gorivo, potom porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice, kao i privremeno ograničiti cijene namirnica bitnih za zdravlje ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:  Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić ocijenio je kako je položaj radnika u Srbiji daleko od zadovoljavajućeg, ukazujući na neke od problema kao što su visok stupanj nezaposlenosti, rad ‘na crno’, ugroženo pravo na korištenje godišnjih odmora i bolovanja.

Naveo je kako “posljednji podaci istraživanja pokazuju da radnici u Srbiji imaju najduže radno vreme u Europi, kao i da se i dalje zbog nemara poslodavaca događaju ozbiljne povrede na radu”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...