Predstavljen novoformirani politički subjekt Zeleni Bosne i Hercegovine

- Advertisement -

Novoformirana politička organizacija Zeleni Bosne i Hercegovine predstavljena je na pres-konferenciji u Sarajevu.

Predsjednik Adis Arapović kazao je da će ovaj novi politički subjekt biti sastavni dio Koalicije “Država” na izborima jer mogu ponuditi nadu i vjeru u bolju budućnost građanima umornim od sijanja atmosfere straha i različitih podjela u bosanskohercegovačkom društvu.

Pozivajući građane BiH da se okupe oko ideja novoformiranog subjekta, revolucionarnih po Arapovićevim riječima, on i više članova privremenog predsjedništva Zelenih naveli su temeljne stubove programskog djelovanja.

Zeleni nisu primarno okrenuti ekološkoj komponenti već socijalnoj pravdi jer smatraju da je socijalna nepravda izvor gotovo svih problema građanima.

Prema Arapovićevim riječima, riječ ‘stranka’ neće biti prioritetno ispred naziva jer će Zeleni biti više od toga.

– Cilj je da ova beskrajno važna ideja zelenog pokreta konačno bude politički artikulirana u našoj zemlji, da dobije potrebnu legitimizaciju kroz podršku građana a da potom ima značajan uticaj na kreiranje i provođenje javnih politika. Zanimaju nas samo velike promjene, konkretna akcija koja treba ovom društvu – kazao je Arapović i potom naveo jedan od ciljeva Zelenih da svaki punoljetni građanin BiH ima najmanje po 1.000 KM dohotka, što bi eliminisalo siromaštvo.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića predati u Tužilaštvo KS-a

Zeleni su također za prekid prakse finansiranja političkih stranaka iz budžeta te za uvođenje ‘poreza na bogatstvo’ jer smatraju da je vrijeme za pravedniju poreznu politiku u državi.

Borba za zaštitu prirodne i kulturne baštine podrazumijeva se u djelovanju ovog političkog subjekta.

Među revolucionarnim idejama, po Arapovićevim riječima je ‘obnovljiva energija u svakom domu’ kao koncept koji je moguće provesti.

Zeleni će se beskompromisno boriti i za oduzimanje nelegalno stečene imovine u BiH, protiv korupcije a za digitalizaciju te individualna ljudska prava svakog građanina BiH bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu i bilo koju drugu pripadnost.

Djelovat će pod sloganom “Očistimo zemlju”.

Nakon sadašnje faze, konvencijom će biti izabrani organi novoformiranog političkog subjekta, najavljeno je također na pres-konferenciji.

Članica privremenog predsjedništva Ehlimana Spahić kazala je da “Zeleni BiH od danas postaju najprogresivnija ekonomska, socijalna i ekološka snaga na političkoj sceni naše zemlje”.

– Zelene ideje su naše zajedničko uvjerenje, naš sistem vrijednosti u kojem su pravednost, održivi razvoj, zaštita životne sredine, obrazovana i zdrava nacija ključni motivi iz kojih je nastao projekat Zelenih Bosne i Hercegovine. Naš put znači pravdan i uravnotežen društveni, ekonomski i ekološki razvoj Bosne i Hercegovie. Dobrobot za svakog njenog građanina, socijalna pravda, jednakost pred zakonom, jednake šanse, kao i čist i zdrav okoliš, vrijedni su borbe, a to nije samo naša bitka već interes svakog građanina ove lijepe i perspektivne zelje – riječi su Ehlimane Spahić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Nejira Talić, mlada ekonomistica iz Sarajeva, naglasila je da su ideje Zelenih BiH najbliže mladoj populaciji jer će biti prvenstveno organizacija mladih, ali i svih drugih zaljubljenika u domovinu Bosnu i Hercegovinu, njenu prirodu, kulturu i potencijale.

Slaven Dolić, ekološki aktivista, kao član privremenog predsjedništa Zelenih je na pres-konferenciji najavio da ‘potpuno nova politička ideja treba da nadiđe ekološke, stranačke, etničke i druge nametnute i neizdržive podjele u bh. društvu.

Član privremenog predsjedništva Bahrudin Šarić naglasio je važnost razvoja održivog energetskog sistema u BiH, dok je Mauhamed Hadžić, ekonomista i bivši ratni logoraš sa 650 dana provedenih u zatočeništvu, poručio da se ratne strahote i narušavanje bilo čijeg dostojanstva nikad više i nikome ne smiju desiti.

Prvi predsjednik Zelenih Adis Arapović naglašava da 5. maj nije slučajno izabrani datum predstavljanja novog političkog subjekta kao dan po raspisivanju predstojećih izbora u BiH te datum prije skorog obilježavanja Dana pobjede.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...