KulturaLife news

Predstavom ‘Mali Agaton’ otvoren ‘Juventafest’ u Pozorištu mladih Sarajevo

0
Predstavom ‘Mali Agaton’ otvoren ‘Juventafest’ u Pozorištu mladih Sarajevo, Life.ba

Predstavom “Mali Agaton” Dis-Pozorišta mladih iz Banja Luke večeras je u Pozorištu mladih Sarajevo otvoren ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ‘Juventafest’.

– Program Festivala sadrži pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije. Jedinstvena je ideja da se svi učesnici Festivala druže i ruše predrasude, što je možda najljepše od svega. Tu kreativnost nude jedni drugima i uvijek je refleksija svega što se dešava na Festivalu pozitivna. Mladi ljudi su sretni kada mogu prisustvovati ovakvom jednom Festivalu – izjavila je Feni direktorica Festivala Jasna Diklić.

Dodaje da edukativni segment predstavljaju radionice za sudionike Festivala, ali i za profesore – voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Publika će imati priliku pogledati predstave koje odlikuju emotivne i inspirativne priče o buntu mladih te energičnoj scenskoj igri mladih.

– Mladi govore o društveno relevatnim temama, kao što je pitanje odnosa sa starijim generacijama, pitanje njihove budućnosti. Zatim se bave pitanjima društvenog sistema u kojem nisu svi jednaki iako nam se tako prikazuje – kazala je selektorica Festivala Emina Omerović.

LIFE:  Evropsko prvenstvo: Odbojkašice BiH poražene od Francuske

Među posjetiocima je bio kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić koji je podsjetio da je i ove godine Ministarstvo kulture i sporta podržalo “Juventafest”.

– Ovo je deveti “Juventafest” i velika prilika za mlađu populaciju, srednjoškolce da na najbolji mogući način izraze ono što ih interesuje kada je pozorište u pitanju. Direktorica Festivala Jasna Diklić je neko ko godinama baštini sve to što je za mlade – istakao je Avdić.

Deveti “Juventafest” trajat će do 12. septembra u Centru kulture i mladih Općine Centar i Pozorištu mladih Sarajevo. Bit će dodijeljene dvije nagrade – Grand prix i specijalna nagrada žirija.

I ove godine među sudionicima ‘Jeventafesta’ bit će i mlade osobe s Down sindromom, kao podrška procesu inkluzije.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like