Prije 67 godina rođen je najbolji igrač BiH svih vremena: Tri magične riječi – Safet Sušić Pape

- Advertisement -

Na današnji dan prije tačno 67 godina rođen je najbolji igrač naše zemlje svih vremena – Safet Sušić. Tog 13. aprila 1955. godine  u porodici Rame Sušića u Zavidovićima rodio se drugi sin. Dobio je ime Safet. Od malih nogu pokazao je strast za nogometom, pa je sa bratom Seadom dane provodio uz druženju sa loptom. Zanimljivo je bilo gledati kada je igrala ulica protiv ulice.  Već tada Safet je iskazivao nevjerovatan talenat.

Piše:Edin Isanović

Impresionirao je nevjerovatnom tehnikom

Safet je karijeru počeo graditi u krivaji iz Zavidovića, a kasnije je preselio u bordo svlačionicu. U dresu FK Sarajevo postao je najbolji igrač tadašnje lige, a i reprezentativac Jugoslavije.

U bordo dresu odigrao je mnogo utakmica i pokazao je neospornu klasu. Sjajna kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme. Imponirao je motorikom, brzinom, te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Sjajno je igrao sa obje noge i jednim potezom mogao je riješiti utakmicu.

Briljirao u PSG-u

Iako su ga u svojim redovima željeli vidjeti brojni evropski klubovi karijeru je nastavio u PSG-u gdje se zadržao devet godina. I u “gradu svjetlosti” Sušić je zadivio nogometne zaljubljenike.

PROČITAJTE JOŠ:  Čovjek bagerom prekopao stećke i srednjovjekovnu crkvu - tražio zakopano blago?

Titulu najboljeg stranog igrača u Francuskoj ponio je 1983. Iste godine sa Parižanima osvaja kup. Tri godine poslije sa PSG-om dotakao je vrh i u prvenstvu. Kasnije je proglašen najboljim igračem “Svetaca” svih vremena. Koliko ga i danas cijene pokazuje činjenica da se u septembru 2019. pojavila fotografija ispred stadiona Park Prinčeva u Parizu na kojoj je mural Safeta Sušića. Nogometni čarobnjak i dobar trener, mogla bi se u jednoj rečenici oslikati karijera legendarnog Papeta. Pamte se njegove bravure u dvobojima Sarajeva sa Partizanom, Željezničarom, Crvenom zvezdom, Dinamom… Fudbalsku karijeru je okončao u 37. godina života igrajuću za francuski Red Star.

https://www.youtube.com/watch?v=nOhVQOxvu-8

Dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva

Safet Sušić je u 51 utakmici (u dresu bivše Jugoslavije) poentirao 21 put. To se desilo u periodu između 1977. i 1990. godine. U reprezentaciji Jugoslavije debitovao je 5.oktobra 1977. u Budimpešti protiv Mađarske. Postigao je dva gola. Već u sljedećem okršaju, protiv Rumunije u Bukureštu, dolazi do prvog hat-tricka. Slijedi još jedan protiv Italije u Zagrebu u junu 1978., pa još jedan protiv tadašnjih planetarnih prvaka Argentinaca. Tu utakmicu posebno pamti. Mnogi njegovi saigrači, ili iz kluba ili reprezentacije često su naglašavali kako je on najbolji nogometaš s kojim su igrali u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

Za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije proglašen je 1979. godine. Dvije godine poslije dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Nakon igračke, Pape je počeo graditi trenersku karijeru. Sa klupe je vodio francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü, Rizespor i klubove u Saudijskoj Arabiji.

Bio je i selektor bh. reprezentacije. Pod njegovom dirigentskom palicom naša nacionalna vrsta krenula je jednom novom stazom. Zmajevi su se 2014.godine plasirali na Mundijal u Brazil. To je jedino veliko takmičenje na kojem su učestvovali Zmajevi. Poslije je sa klupe vodio Evian, Alanyaspor i Akhiserspor. Bez dvojbe, Popularni Pape bio je i ostao šampion otvorene scene…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

U večernjim satima u Sarajevu je došlo do požara. Pripadnici...

Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava...

Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Građani Sarajeva u naselju Alipašino Polje su se požalili...