Prijedorčanka Nada Pilipović: Školovala se za frizera, radi kao varilac

- Advertisement -

Nada Pilipović (38) iz Prijedora, po zanimanju frizer, jedna je od rijetkih žena varilaca. Godinu dana radi u jednoj od firmi u Prijedoru, uživa u svom poslu i namjerava da napreduje.

Ekipi Anadolu Agency (AA), koja je posjetila na radnom mjestu, Nada je ispričala da je do te situacije došlo zahvaljujući njenom prijatelju, sada i radnom kolegi, zavarivaču Draganu Kajtezu. U razgovoru sa njim zaključili su da ovaj posao zanima Nadu, na šta joj je Dragan ponudio da je nauči. Kaže, ponudu je prihvatila objeručke i krenuli su sa brzom obukom.

“Obuka je trajala nepunih mjesec i po dana. Jeste teško, ali bila sam uporna četiri, do šest sati dnevno sam vježbala kod sebe u garaži i uspjela sam savladati te neke osnovne tehnike, a ostalo sve dolazi naravno praksom i radom”, kaže Nada Pilipović.

– Nikad niej radila kao frizer –

Ispričala je da počela raditi sa aluminijumom, za kojeg mnogi tvrde da je najteži materijal za rad. Kaže da sada radi neke osnovne materijale i ništa prezahtjevno. Nakon godinu dana rada, kaže da je zadovoljna i uslovima i radnim kolegama i kolegicama.

Nada, iako je po zanimanju frizer nikada nije radila u profesiji, a prije zavarivanja radila je u sektoru ugostiteljstva. S obzirom na to da je među rijetkim ženama koje su se odlučile da postanu varioci, Nadinoj okolini je na početku njen izbor novog zanimanja bio neobičan, ali su se privikli.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

“Jeste neobično, iz početka je bilo pitanja kako, otkud u tom poslu… Pošto nisam nikom htjela ni govoriti za šta se obučavam, htjela sam da sačekam da vidim da li će to ići, ako ide onda ću reći, a ako ne ide – onda ništa, ćutim, ostavim za sebe i gotovo”, ispričala je Nada Pilipović.

Kaže da je velika razlika u primanjima na njenom novom radnom mjestu u poređenju sa poslovima frizera i u ugostiteljstvu. Ipak, iako postoji finansijska razlika, Nadi je najvažniji psihički dio jer je zavarivanje za nju mnogo lakši posao i predstavlja joj odmor, jer nema napetosti i rada sa ljudima, a i ovo joj “više leži”.

Na pitanje da li joj je problem nositi zaštitnu opremu i koliko je neobično spremanje za ovakav posao Nada je odgovorila: “Ujutru osnovno spremanje, higijena, šminka – ništa, inače nisam neki ljubitelj šminke. Zaštitna oprema mora biti ako želite za zaštitite svoje zdravlje, od rukavica, kožne kecelje, maska za zavarivanje, to su osnovne stvari koje morate. Ljeti jeste malo teže zato što je vruće, ali mora se podnijeti, ako se ne može podnijeti, niste za tog posla i gotovo.”

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

U ovom poslu planira ostati, napredovati ukoliko bude sve kako treba. Zahvalna je radnim kolegama, rukovodstvu firme u kojoj je zaposlena jer ima veliku podršku. S druge strane, ona odrađuje sve što dobije da radi.

– Važna podrška kolega na poslu –

“Ako dobijete neku težu poziciju, tu su kolege da priskoče, da pomjere, okrenu podignu. Nikad nisam došla u situaciju da mi neko kaže: neću, ne mogu, zašto si ti tu? To se nije nikako desilo, kolege su tu da priskoče, pomognu za bilo šta”, objasnila je Nada.

Ova majka tri kćerke kaže da nije teško uskladiti posao zavarivača sa porodičnim obavezama.

Enes Pehlić, direktor preduzeća “Cromex”, prezavodoljan je Nadinim radom.

“Kao poslodavac, ponosno mogu reći da je izvrstan, ne dobar, nego izvrstan radnik. U početku smo bili malo skeptični, završila je frizersku školu, imala je nekakvo minimalno predznanje kao varilac, što je ona u svojoj garaži pokušavala i bili smo, iskreno da kažem, skeptični”, rekao je Pehlić.

Zahvaljujući upornosti Nada je uspjela pokazati svoje interesovanje, zalaganje i trud.  Prema riječima Pehlića, za šest mjeseci dostigla je zavidan nivo i pokazala izvrsno znanje

“Dostigla je jedan nivo da je među vrhunskim i vodećim zavarivačima kod nas”, kazao je on.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...