Proljeće/ljeto 2022.: Nova kolekcija Belme Tvico

- Advertisement -

Pozivajući se na temu ponovnog rođenja i umjetnosti, Belma Tvico osmislila je novu kolekciju za proljeće/ljeto 2022. godine u nekoliko činova.

U svojoj srži, Metamorphosis se bazira na četiri životna elementa ─ vodi, vazduhu, zemlji i vatri ─ i konceptu njihovog cikličnog obnavljanja. Belma Tvico traga za suštinom života kroz njegove osnovne elemente i pokušava probuditi snagu i moć ženske energije. Kako su elementi u kolekciji isprepleteni, tako se i različiti obrasci koji utjelovljuju vječno kretanje pretapaju iz jednog u drugi: od kretanja mora ─ mirnog i uzburkanog, i odsjaja mirisne smole, preko ponovnog rođenja Feniksa i njegovog leta u različite dimenzije, do ekspanzije boja i energije koja poziva na spas i prosvjetljenje, te tišine Oriona koja podsjeća na poniznost i povezanost sa iskonskim izvorom postojanja.

Prvi čin ─ veličanstven u svojoj osnovi ─ ispunjen je raznolikim, custom-designed uzorcima koji su i ranije viđeni u prethodnim kolekcijama Belme Tvico: Nile, Expanding i Celeste. Tri različita dezena bazirana su na istoj ideji: prirodi i njenoj kontinuiranoj ekspanziji. Nile dezen evoluira kroz voluminozne nijanse tamnoplave, ljubičaste i pastelno ružičaste boje prema rubovima tkanine koja kao da cvjeta kroz svaki pokret. U Nile dezenu vidljiva je fluidnost dok se njegov dizajn pretvara u beskonačnu kombinaciju linija i oblika. Expanding, u skladu sa svojim imenom, širi se u slojevite nijanse narandžaste, tamne fuksija, i nježne beige boje. Celeste otkriva očaravajuće dubine duboke plave rijeke. Slojevit, kao da oponaša akvarel, to je poetski dezen sa uznemirujućom snagom koja izaziva nostalgiju i melanholiju. Pred dezena, u kolekciji nalazimo i umjetničke tragove Bosančice, srednjevjekovnog bosanskog pisma koje Tvico nastavlja oživljavati kroz svoj rad. Koloritni i prenaglašeni u svojoj formi, Bosančica dezeni upotpunjuju arhitektonsku ideju koja leži skrivena iza svakog komada u novoj kolekciji.

Drugi čin je podjednako moderan i umjetnički, doveden do same krajnosti kroz temu pokreta i slobode. Tvico kroz ovaj dio kolekcije istražuje niz silueta: pješčani sat, ravnu kolonu, ili jednostavnu liniju. Ona uokviruje ove različite, a opet komplementarne oblike, u jednu skladnu i kohezivnu sliku.

PROČITAJTE JOŠ:  Istraga u akciji "Start": Zaplijenjen Hadžibajrićev stan vrijedan 280.000 KM

U trećem činu njezine modne metamorfoze vlada impresivna i energična atmosfera koja nas očarava dok prelazi iz monohromnih u svjetlije, naglašenije tonove. U kreativnom univerzumu Belme Tvico teško je reći gdje prestaje mašta, a gdje počinje moda. Ova kolekcija, kao niti jedna druga do sada, otkriva njenu neustrašivost i revolucionarnu estetiku. Metamorphosis inventivno djelo. Moćno klasično krojeno odijelo je još jednom redefinisano. Korzet je zamršeno konstruisan i kanalizira snažnu, a ipak ženstvenu energiju. Njezin jedinstven pristup modi tako glasno odjekuje kroz lepršave haljine, dvodijelne kombinacije, i bodije koji pružaju efekat druge kože. Linija ramena je iznimno definirana, struk je naglašen i vizuelno sužen, bokovi su proslavljeni kroz krojeve koji veličaju formu ženskog tijela. Svjedoci smo dizajnerskog stava koji potvrđuje da je jedan potpuno specifičan tip žene ─ istinska femme fatale ─ u temelju dizajnerskog ethosa Belme Tvico.

Koloritne i unikatne kreacije Belme Tvico teško je nadmašiti. Za Tvico je moda umjetnička forma sa jakim akcentom na nosivosti svakog komada koji dizajnira. Za nadolazeću sezonu, ona redefnira klasične komade iz svog bogatog modnog opusa: odjeću koja utjelovljuje strukturu i sofisticiranost. Tvico daje svojoj ženi moć izbora: skraćene blejzere koje kombinuje sa slojevitim palazzo pantalonama, dvodijelna kratka odijela, haljine i suknje srednje dužine, pripijene bodije, korzete i ležerne pelerine. Kontinuirana evolucija je u srži njezinog pristupa modi. Arhitektonski krojevi i elegantan stil njezin su prepoznatljiv potpis dok korača ka sljedećoj fazi svog dvodecenijskog modnog putovanja. Uvijek ispred svog vremena i duboko ukorijenjena u koncept svoje mašte, Tvico u mislima nosi snažnu i nezavisnu ženu koja je podjednako ženstvena i elegantna. Njezina femme fatale je višeslojno, multidimenzonalno biće─ podjednako senzualno i snažno, snažno i krhko.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Bolest koja godišnje ubije milion ljudi

Ova kolekcija nas podsjeća da osnaživanje žene dolazi u mnogim oblicima, bilo da se radi o gracioznoj haljini do poda, pripijenoj suknji, ili jednostavno krojenim pantalonama. Belma Tvico nas podsjeća da je odjeća tu da nas zaštiti od vanjskog svijeta i da nam pruži slobodu da budemo ono što jesmo. Tvico pomno osluškuje i razumije šta žene trebaju i žele. Ona se poistovjećuje s idejom nezavisnosti koja nije oslobođena elegancije, ženstvenosti i krhkosti.

Za proljeće/ljeto 2022. godine, Tvico predstavlja beskrajnu potragu za ponovnim otkrićem. Priroda je bila kamen temeljac pri stvaranju nove kolekcije. Postoji nešto plemenito u životnom ciklusu u kojem vlada dualnost: svjetlost i tama. Bilo da zaroni u dubine mističnih riječnih tokova, ili samo pretoči zemljane motive na delikatnu svilu, Tvico doživljava prirodu kao veličanstvenu silu. Kroz svoju modnu metamorfozu, ona pronalazi stabilnost i mir. Vraća joj se dok suptilno ukazuje na njezinu moć kroz svaki odjevni predmet predstavljen u novoj kolekciji. Osjećaj fluidnosti povezuje naizgled različite komade, obnavljajući tradiciju i podstičući slobodu kreativnog i modnog izražavanja, potvrđujući još jednom da je moda samo odraz beskrajno inspirativnog svijeta koji nas okružuje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...