Pronađena nova masovna grobnica kod Kijeva

- Advertisement -

Dvije osobe su poginule i nekoliko ranjeno u nedjelju u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Derhači, sjeveroistočno od Harkiva, objavio je regionalni guverner Oleh Sinjehubov na Facebooku.

Naveo je da su ruske snage izvele 66 artiljerijskih napada u nekoliko regiona, uzrokujući civilne žrtve.

– Ruska armija nastavlja se ‘boriti’ protiv civilnog stanovništva, jer ne pobjeđuje na frontu – dodao je Sinjehubov, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski zvaničnici rekli su ranije da su ruske snage ispalile granate na oblasti Dnjepropetrovsk i Lugansk, pogodile nekoliko zgrada, izazvale požar i ranile najmanje jednu osobu.

Škola i višespratnica granatirani su u gradu Sijerodonjecku u opkoljenom regionu Luganska, napisao je na Telegramu guverner pokrajine Serhij Haidaj.

Ukrajina navodi da se ruske snage pregrupišu nakon povlačenja iz predgrađa glavnog grada Kijeva, kako bi pokušale steći potpunu kontrolu nad istočnim regijama Donjecka i Luganska, koje djelimično drže separatisti koje podržava Rusija od 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Ukrajinski zvaničnik rekao je da je masovna grobnica sa desetinama tijela civila pronađena u selu Buzova u blizini Kijeva. U pitanju je posljednja masovna grobnica koja je otkrivena nakon što su se ruske snage povukle iz područja sjeverno od prijestolnice.

Taras Didič, čelnik okruga Dmitrivke koja obuhvata Buzovu i nekoliko drugih obližnjih sela, rekao je da su tijela pronađena u jami blizu benzinske pumpe.

– Tijela su takođe otkrivena u desetak granatiranih automobila na glavnom putu koji prolazi kroz Buzovu – rekao je on.

Ruska vojska, koja je pretrpjela velike gubitke u Ukrajini, nastoji povećati i broj vojnika s osobljem otpuštenim iz vojne službe od 2012. godine, saopćila je britanska vojna obavještajna služba u nedjelju.

PROČITAJTE JOŠ:  Uspješno okončana potraga: Hamza Muminović pronađen na području Kiseljaka

Navodi se da napori ruskih snaga u pojačavanju borbene moći uključuju i pokušaj regrutacije iz otcijepljenog regiona Pridnjestrovlje u Moldaviji, u kojoj živi veliki broj stanovnika koji govore ruski.

Kremlj je ove sedmice prvi put priznao da je Rusija pretrpjela “značajne gubitke u vojsci” tokom onoga što naziva “specijalnom operacijom” u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je molbu za isporuku više oružja uoči očekivanih novih borbi na istoku zemlje.

Zelenski je na Twitteru u nedjelju objavio da je razgovarao telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o novoj odbrambenoj i finansijskoj podršci njegovoj zemlji, kao i o uvođenju novih sankcija Rusiji.

Zelenski je takođe rekao da je posvećen postizanju mira uprkos ruskim napadima na ukrajinske civile, piše Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...