PSBiH – Izglasano smanjenje stope PDV-a na hranu i ukidanje akciza na gorivo

- Advertisement -

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji su predložili poslanici Snježana Novaković-Bursać i Jakov Galić.

U predloženom zakonu bilo je navedeno da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo.

Poslanici nisu usvojili ni Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji su predložili poslanici: Snježana Novaković-Bursać, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić, Dragan Bogdanić i Ljubica Miljanović.

Predloženi zakon predviđao je da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

Također, predviđao je da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje…

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Poslanici SDP-a BiH predložili su ovaj zakon kojim se, kako su kazali, smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predložili su promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koji su predložili poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakon o porezu na dodanu vrijednost, koji je predložio poslanik Mirko Šarović.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici: Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković-Lepić.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koji su predložili poslanici: Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković-Lepić.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH,koji je predložio poslanik Denis Zvizdić, te će predloženi zakon biti vraćen Komisiji na ponovno razmatranje.

Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim „Predstavnički dom traži od Doma naroda da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH usvoji po hitnom postupku, te da istovremeno okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama“.

Usvojen je i zaključak prema kojem „Predstavnički dom obavještava Delegaciju Evropske unije u BiH da je Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama, da ih je proslijedio Domu naroda sa zahtjevom za hitno postupanje, te da traži od institucija Evropske unije da BiH odobre kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...