Life news

Putin odlučio da ‘neprijateljske’ zemlje prirodni gas moraju plaćati u rubljama

0
Putin odlučio da ‘neprijateljske’ zemlje prirodni gas moraju plaćati u rubljama, Life.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da će početi prodavati prirodni gas “neprijateljskim zemljama samo u rubljama” nakon što je, kako je rekao, zamrzavanje ruske imovine od niza zemalja Zapada uništilo povjerenje Moskve, ali i da planira ispoštovati ranije potpisane ugovore, prenosi Bloomberg.

Rusija je sastavila listu ‘neprijateljskih’ zemalja koja se prvenstveno odnosi na zemlje koje su Moskvi uvele sankcije.

Riječ je o EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Norveškoj, Singapuru, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Ukrajini.

– Rusija će, naravno, nastaviti isporučivati prirodni gas u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima – rekao je Putin.

Promjene će se samo odraziti na valutu plaćanja koja će biti promijenjena u ruske rublje.

– Čitav Zapad je ubio svako postojeće povjerenje u vlastite valute – rekao je Putin.

Cijene prirodnog gasa porasle su za više od 30 posto nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio centralnoj banci da razvije mehanizam za plaćanje prirodnog gasa u rubljama u roku od nedjelju dana na sastanku sa njegovom vladom.

Putinov potez pokazao je rastuću spremnost obje strane da iskoriste ruske zalihe energije kao oružje u borbi između Moskve i zapada oko rata u Ukrajini.

LIFE:  Pokrenuti protesti protiv Cristiana Ronalda na Twitteru - bijesni navijači protiv njegovog dolaska

Specifičnosti novih aranžmana nisu odmah bile jasne, ali prisiljavanjem plaćanja u rubljama, Putin bi mogao pokušati da ojača rublju i dopuni devizna sredstva u Moskvi kako bi nadoknadio sankcionirane rezerve na drugim mjestima.

Italija, najveći kupac ruskog gasa nakon Njemačke, rekla je da ne namjerava plaćati ruski gas u rubljama jer bi to moglo pomoći Putinu da oslabi evropski režim sankcija.

– Smatram da trebamo nastaviti plaćati u eurima jer bi plaćanje u rubljama bio način da Rusija izbjegne sankcije – rekao je ekonomski savjetnik italijanskog premijera Marija Dragija rancesco Giavazzi na Bloombergovom forumu tržišta kapitala u Milanu.

U prvih 15 dana marta, Gazprom, koji ima državni izvozni monopol, izvezao je u prosjeku 500 miliona kubnih metara dnevno u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući EU, Kinu i Tursku.

Od ukupnog izvoza, tokovi prema Evropi u prosjeku su iznosili 384 miliona kubnih metara dnevno, pokazali su podaci proizvođača.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like