Putinov rat bliži se opasnijoj fazi, nakon što su ruske snage u Ukrajini u zastoju

- Advertisement -

Rat predsjednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini bliži se novoj, potencijalno opasnijoj fazi nakon što su u proteklih mjesec dana ruske snage ostale u zastoju. Iako nije uspio postići brzu pobjedu, Putin ne popušta pred sve većim međunarodnim pritiskom, uključujući sankcije koje su ugrozile ekonomiju zemlje.

Zapadni svijet je uglavnom usmjeren protiv Putina, ali nema naznaka da on gubi podršku ruske javnosti koja se za informacije uglavnom oslanja na državnu televiziju, piše danas AP.

Ukrajinski branioci imaju koristi od američke i NATO-ove obuke koja je trajala godinama i sve bržeg priliva oružja i podrške te pokazuju nove znakove samopouzdanja dok se invazijska snaga bori da se pregrupira.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

Ruski nedostaci u Ukrajini mogli bi biti najveći šok u ratu do sada. Nakon dva desetljeća modernizacije i profesionalizacije, Putinove vojne snage pokazale su se kao loše pripremljene, loše koordinirane i iznenađujuće zaustavljive.

Opseg gubitaka ruskih vojnika nije u pojedinostima poznat, iako NATO procjenjuje da je između 7.000 i 15.000 poginulo u prve četiri sedmice – potencijalno onoliko koliko je Rusija izgubila u desetljeću rata u Afganistanu.

Bivši direktor CIA-e i ministar odbrane Robert Gates kaže da Putin “mora biti zapanjujuće razočaran” učinkom svoje vojske.

– U Ukrajini vidimo regrute koji ne znaju zašto su tamo, nisu baš dobro uvježbani i predstavljaju problem komandnom lancu s nevjerojatno lošom taktikom – rekao je Gates na forumu koji je sponzorirao The OSS Society grupa.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Trendove na ratištu teško je pouzdano razlučiti izvana, ali neki zapadni dužnosnici kažu da vide potencijalno značajne pomake.

Londonski ataše za odbranu u Washingtonu Mick Smeath kaže da britanska obavještajna služba procjenjuje da su ukrajinske snage vjerojatno ponovno vratile dva grada zapadno od glavnog grada Kijeva.

– Vjerovatno će uspješni protunapadi Ukrajine poremetiti sposobnost ruskih snaga da se reorganiziraju i nastave vlastitu ofanzivu prema Kijevu – istaknuo je Smeath u kratkom saopćenju.

Ukrajinska mornarica saopćila je u četvrtak da je potopila veliki ruski desantni brod u blizini lučkog grada Berdjanska.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...