Razlog samoubojstva doktorice u Istočnom Sarajevu cyber nasilje?

- Advertisement -

Doktorka Branka Pekić-Semiz, koja je se ubila u prostorijama Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bila je žrtva sajber nasilja, tvrde njene brojne kolege i prijatelji.

Nakon informacije da je doktorka počinila samoubistvo oglasile su se i njene radne kolege, koje tvrde da je trpila velike pritiske na društvenim mrežama zbog svog rada i da nije mogla to da podnese, a da pritom niko nije stao u njenu odbranu.

– Tvoje dostojanstvo i tvoj snažni karakter nije mogao da podnese brutalni linč kojem si bila izložena proteklih mjeseci, a zdravstveni, pravni sistem nije učinio ništa da te zaštiti i da ti omogući uslove da se odbraniš od optužbi. Da li ima ljekara koji radi, a da ne griješi? Nema. Da li ljekar treba da odgovara za svoje greške? Treba. Ali kao i svaki drugi građanin, pred sudom u pravičnom postupku. Neko ko nije iz medicinske struke teško može da shvati da je svaki slučaj drugačiji, da se u čovjeku često krije veliki broj neotkrivenih dijagnoza koje mogu da prouzrokuju fatalne komplikacije, da naše bolnice imaju svoja ograničenja na koja nijedan ljekar ne može da utiče. Da li ta greška, ako je bilo, treba da zanemari sve dobro što je taj ljekar uradio tokom svog života!? Odakle nam nam pravo da budemo i tužioci i sudije – napisao je Milan Gluhović, koji je radio s doktorkom Pekić-Semiz.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

Juče se oglasila i Milica Ristović-Krstić, ambasador BiH u Grčkoj, koja je bila prijateljica doktorke.

–  Dragi prijatelji i sugrađani, tzv. sajber nasilje je nešto što se može desiti svima nama. Neko zna da se nosi s tim, neko ne, uprkos svim svojim znanjima i kvalitetima. Niko nije zaslužio javni linč zbog posla koji obavlja, a ona ga je, sigurna sam, obavljala najbolje što je znala. Svakom je njegova bol najveća, svakom je njegova sudbina najteža, ali o svojim postupcima moramo dobro razmisliti, jer mogu imati dalekosežne posljedice. Pravda se traži pred pravosudnim institucijama, a ne na društvenim mrežama – navela je Ristković-Krstić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....