Raznovrsni sadržaji u prvoj sedmici „Mostarskog ljeta“

- Advertisement -

Međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“ svečano je otvorena proteklog vikenda, a već u prvoj sedmici publiku očekuju raznovrsni sadržaji. U nastavku pogledajte o kakvim sadržajima je riječ.

Večeras u 20 sati u Centru za kulturu Mostar bit će upriličena izložba iz mostarske periodike 1876.-1918. godine.

Izložba daje pregled najpoznatijih novina i časopisa koji su objavljivani u štampani u Mostaru u periodu od 1876. do 1918. godine. Prikazana je građa iz fondova Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Muzej Hercegovine Mostar i Franjevačka knjižnica Mostar. Autorica izložbe je Anja Mastilović, MA, Voditeljica Zbirke stare periodike, a izložbu je priredila Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Muzej Hercegovine Mostar.

Zatim, u srijedu, 15.06., na rasporedu je predstava “Snjeguljac” u režiji Nedžada Maksumića, nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, sa početkom u 20 sati.

„Snjeguljac“ je priča o prijateljstvu i stvarnim vrijednostima koja bajku braće Grimm pretvara u savremenu priču o pravim vrijednostima koje djeca danas trebaju prihvatati. Nije više važno ko je ljepši, bogatiji ili moćniji, nego je u ovoj adaptaciji te bajke najvažnije koliko dobra u sebi neko nosi i koliko je spreman pomoći drugome. Predstava ima sretan kraj u kojem dobro pobjeđuje zlo, a djeca kao publika i djeca kao izvođači predstave mogu u ovoj predstavi pronaći motivaciju za promjene u samima sebi, kao i promovisati istinske kvalitete koji su neupitni. Drugarstvo i ljubav pobjeđuju zlobu i neprijateljstva, a uzori i putokazi vode ih do prave sreće. U predstavi igraju: Adna Derviškadić, Ajla Dudić, Muhammed Džafić, Zarah Elezović, Harun Kadribegović, Tarik Oručević, Ejla Pajević, Hana Radoš, Ali Tojaga, Ali Kamer Aksoy.

PROČITAJTE JOŠ:  Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Rezervacije ulaznica za predstavu moguće je izvršiti na web stranici Pozorišta lutaka u Mostaru www.plm.ba.

Naredne večeri, u četvrtak, 16.06., u 20:30 sati, na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar bit će izveden mjuzikl „Romska bajka“ nastao u saradnji umjetničkog društva “Mostarske kiše“, Mostarskog teatra mladih i plesnog studija “Mo stars”. Mjuzikl je nastao na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić, a u režiji Seada Đulića.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan šehida: Sjećanje na one koji su živote dali za državu BiH

Koncert sevdah i klasika, bit će održan u petak, 17. juna, u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati.

Na koncertu će nastupiti mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, solo pjevačica/sopran. Koncert će obuhvatiti djela klasične muzike, djela kompozitora sa Balkana, ali sa akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine, te sevdalinku prilagođenu i autorski aranžiranu od pijanistice mr. Dženane Šehanović Sarajlić. Na programu će se, između ostalih klasičnih kompozicija, naći djela poznatih kompozitora sa naših prostora: Milan Prebanda, Davorin Jenko, Josip Hatze … Također, na repertoaru se nalaze i poznati svjetski hitovi poput Besame mucho, O sole mio, Con te partiro ..

Ulaz je slobodan za sve posjetioce. Sponzori manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grada Mostara i kompanija BH Telecom.

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...