Life news

Reforma poreza na dobit glavna tema sastanka G20 u Veneciji

0
Reforma poreza na dobit glavna tema sastanka G20 u Veneciji, Life.ba

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz grupe 20 bogatih zemalja danas će se sastati licem u lice prvi put od početka pandemije COVID-19 na dvodnevnom skupu u Veneciji na kojem će reforma poreza na dobit biti na prvom mjestu.

Očekuje se da će G20 dati političku podršku planovima za nova pravila o tome gdje i koliko se oporezuju kompanije, a koje je prošle sedmice podržalo 130 zemalja u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu.

Dogovor predviđa globalni minimalni porez na dobit od najmanje 15 posto, nivo za koji OECD procjenjuje da bi mogao donijeti oko 150 milijardi američkih dolara dodatnih globalnih poreznih prihoda.

LIFE:  Od 1. srpnja Talgo vlakom do Ploča

Zvaničnici kažu da će dvodnevni skup u italijanskom gradu otvoriti raspravu o tome kako primijeniti prijedloge OECD-a u praksi, s ciljem postizanja konačnog sporazuma na samitu čelnika G20 u Rimu u oktobru.

Članice G20 čine više od 80 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 posto globalne trgovine i 60 posto stanovništva planete, uključujući “teškaše” poput SAD-a, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Indije.

Ako sve bude išlo po planu, nova porezna pravila trebala bi biti uvedena u zakonodavstvo širom svijeta prije kraja 2023, javlja Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like