Life news

Rusija slavi Dan pobjede u sjenci rata u Ukrajini dok Zapad iščekuje Putinov govor

0
Rusija slavi Dan pobjede u sjenci rata u Ukrajini dok Zapad iščekuje Putinov govor, Life.ba
Vojna parada povodom obilježavanja godišnjice od pobjede nad fašizmom, arhiv

Dan pobjede, koji se slavi 9. maja, Rusija obilježava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Pripreme u Moskvi traju već danima, a snimke prikazuju uvježbavanje ruske vojske koja će proći gradom pokazujući svoju moć, piše BBC.

Kako su javili britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona koji može nositi do 10 bojevih glava.

Prije par dana bilo je objavljeno i da će nad Moskvom preletjeti avion “sudnjeg dana”, a mediji su nagađali kako će to biti Putinova poruka Zapadu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da će “kao i 1945., pobjeda biti naša”, upoređujući događaje iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Zapad strahuje od njegovog govora koji se očekuje danas u poslijepodnevnim satima.

LIFE:  Finska će donijeti odluku o pridruživanju NATO-u 12. maja

– Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima mnogih zemalja – rekao je ruski predsjednik, izrazivši želju “da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove”. Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže – rekao je Putin u dijelu govora u kojem se obraćao Ukrajincima.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like