Life news

Ruski parlament odobrio prijedlog o ukidanju dobne granice za regrutaciju

0
Ruski parlament odobrio prijedlog o ukidanju dobne granice za regrutaciju, Life.ba

Ruski poslanici u srijedu su usvojili prijedlog zakona kojim se uklanja dobna granica za profesionalne vojnike koji se pridružuju oružanim snagama i mogao bi biti način za ruske oružane snage da prošire regrutaciju.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona u sva tri čitanja da se ukine dobna granica od 40 godina za Ruse koji potpisuju svoje prve dobrovoljne vojne ugovore.

Predsjedavajući parliamenarne vojne komisije, Andrej Kartapolov, izjavio je da će ta mjera olakšati angažman ljudi sa “specijalnostima za kojima vlada potražnja”. U opisu prijedloga zakona na websiteu parlamenta nagovještava se da bi stariji regruti mogli biti obučeni za rukovanje preciznim naoružanjem i inižinjerijske ili medicinske uloge.

LIFE:  Zelenski na Dan pobjede: Rusija će izgubiti jer zlo uvijek gubi

Ruske vlasti ranije su tvrdile da su vojnici s dobrovoljnim ugovorima poslani u borbe u Ukrajinu iako su kasnije priznale da su neki regruti poslani u borbe greškom u ranim fazama sukoba.

Vojska se sve više oslanja na dobrovoljce. Svi Rusi u dobi od 18 do 27 godina moraju učestvovati u obaveznom vojnom roku od godinu dana. Mnogi od njih izbjegavaju regrutaciju kroz upisivanja na koledže i druga izuzeća, prenosi AP.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like