SAD najavile ublažavanje viza i restrikcija za Kubu

- Advertisement -

Sjedinjene Države saopćile su da ublažavaju ograničenja nametnuta tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za putovanja na Kubu kao i ograničenja na doznake porodicama – sredstva koje migranti u SAD-u šalju članovima porodice na Kubi.

Kako bi potaknula protok doznaka, američka vlada će ukinuti trenutno ograničenje od 1000 dolara po kvartalu za svakog pošiljaoca, a također će dopustiti i slanje doznaka za “podršku nezavisnim kubanskim poduzetnicima”.

– Kubanski narod suočava se s humanitarnom krizom bez presedana i naša će se politika i dalje usredotočiti na osnaživanje kubanskog naroda kako bismo im pomogli stvoriti budućnost bez represije i ekonomske patnje – navodi se u saopćenju State Departmenta.

PROČITAJTE JOŠ:  Još se traga za tijelom malene Danke Ilić

Popuštanje embarga na Kubu dovest će do povećane obrade viza, uključujući konzulat u Havani, ali većina viza će se i dalje obrađivati u američkoj ambasadi u Gvajani.

U saopćenju se navodi da će “olakšati obrazovne veze” između dviju zemalja, kao i podršku profesionalnim istraživanjima, javlja AFP.

State Department je također saopćio da će povećati broj dopuštenih letova između SAD-a i karipskog otoka, te uvesti i letove za druge gradove osim glavnog grada Havane. Također će omogućiti određene grupne posjete, koje su trenutno zabranjene.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez napisao je na Twitteru da je taj potez “mali korak u pravom smjeru”, ali je naglasio da “ne mijenja embargo” koji je na snazi od 1962. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...