SAD uvode obaveznu vakcinaciju ili sedmično testiranje za velike kompanije

- Advertisement -

Američki predsjednik Joe Biden uvodi mandat da se radnici u kompanijama s najmanje 100 zaposlenih vakcinišu protiv COVID-19 ili testiraju jednom sedmično počevši od 4. januara, rekli su američki dužnosnici u četvrtak.

Bidenov zahtjev za vakcinacijom za privatne kompanije odgođen je mjesec dana do 4. januara, dodali su dužnosnici, dok milioni radnika u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima koji učestvuju u državnim zdravstvenim programima Medicare i Medicaid moraju dobiti vakcinu do istog datuma.

Obaveza za vakcinacijom u privatnom sektoru poduzeta je u okviru američke Uprave za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA) kako bi pružili zaštitu na radu, rekli su dužnosnici. Mandat se odnosi na 84,2 miliona radnika kod 1,9 miliona poslodavaca u privatnom sektoru. Još 18,5 miliona radnika za te poslodavce je izuzeto jer rade na daljinu ili na terenu, saopćeno je iz Uprave.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

– Iako bih više volio da zahtjevi ne postanu neophodni, previše ljudi ostaje nevakcinisano da bismo se zauvijek izvukli iz ove pandemije. Stoga sam postavio zahtjeve – i oni imaju efekta – rekao je Biden u saopćenju, prenosi Associated Press.

OSHA procjenjuje da je 31,7 miliona obuhvaćenih radnika nevakcinisano i da će 60 posto poslodavaca zahtijevati vakcinaciju, u odnosu na 25 posto danas, što će rezultirati vakcinisanjem još 22,7 miliona zaposlenika.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Različita pravila administracije o vakcinama pokrivaju 100 miliona zaposlenika, oko dvije trećine američke radne snage, saopćila je Bijela kuća. OSHA će tokom 30-dnevnog javnog dijaloga o pravilu obavezne vakcinacije u privatnom sektoru razmotriti proširenje mandata na kompanije s manje od 100 radnika, rekli su dužnosnici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...