SAD uvodi nove sankcije Sjevernoj Koreji i Rusiji

- Advertisement -

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije organizacijama i pojedincima u Rusiji i Sjevernoj Koreji nakon što je Pyongyang izveo novo testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Sankcionirane osobe i organizacije optužene su za “prebacivanje osjetljivih elemenata za sjevernokorejski raketni program”, navodi State Department u saopćenju.

– Te mjere dio su naših aktuelnih napora na onemogućavanju sposobnosti DPRK da razvija raketni program, i naglašavaju negativnu ulogu koju Rusija igra na svjetskoj pozornici širenjem programa koji su predmetom brige – navodi se u saopćenju, koristeći zvanični akronim za Sjevernu Koreju.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Nove sankcije brzo je osudio ruski ambasador u Washingtonu, Anatolij Antonov, koji je izjavio: Nizovi sankcija neće ostvariti svoje ciljeve”.

Jučer je prvi put Pyongyang ispalio svoje najubojitije projektile u punoj putanji od 2017. godine, i izgleda da je putanja projektila bila duža i brža od bilo koje prethodne interkontinentalne balističke rakete koju je testirao Sjever.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un lično je nadzirao testiranje “novog tipa” rakete koja služi kao “sredstvo nuklearnog odvraćanja američkih imperijalista”, javili su sjevernokorejski državni mediji u petak.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

U odgovoru na to, State Department je saopćio da je Washington sankcionirao ruske organizacije kao što su Ardis grupa i PFK Profpodšipnik, te ruskog državljana Igora Aleksandroviča Mičurina.

Također je sankcioniran sjevernokorejskog državljana Ri Sung Chola i sjevernokorejska ustanova nazvana Druga akademija prirodnih nauka biroa za vanjske poslove, prenosi AFP.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...