Life news

Sarajevo: ”Dubioza kolektiv” na protestima rudara ispred sjedišta Vlade FBiH

0
Sarajevo: ”Dubioza kolektiv” na protestima rudara ispred sjedišta Vlade FBiH, Life.ba

Popularna bosanskohercegovačka muzika grupa ”Dubioza kolektiv” stigla je na proteste rudara koji se održavaju ispred sjedišta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su jučer pozvali muzičare ”Dubioze kolektiv” da im se pridruže na protestima, a članovi grupe su već stigli sa instrumentima i počeli svirku.

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji BiH, entitetu Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem od jučer protestiraju u Sarajevu i najavljuju da će tu ostati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Rudarima su se jutros pridružile supruge, ostali članovi porodica i građani koji se solidarišu s njima i nude im pomoć u vidu hrane, pića te im donose deke kako bi se ogrnuli i ugrijali.

Rudari su iskazali nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te su tražili utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH.

LIFE:  Za danas zakazani novi protesti kod OHR-a: Evo kada počinju i ko je organizator

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Oni su jučer odbili pregovarati o zahtjevima koje su postavili pred Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like