Life news

Sarajevo: Okončan protest rudara ispred Vlade FBiH, ali nema nastavka proizvodnje uglja

0
Sarajevo: Okončan protest rudara ispred Vlade FBiH, ali nema nastavka proizvodnje uglja, Life.ba

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem protestovali su dva dana ispred zgrade Vlade FBiH, ali su danas poslijedpone donijeli odluku o prekidu protesta iako njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Rudari se vraćaju kućama, ali su poručili da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić u obraćanju rudarima kazao je da su čekali odgovore iz Vlade FBiH do 15 sati u vezi sa zahtjevima rudara koje su postavili 18. novembra.

“Do 15 sati nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika FBiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usaglasimo sa svim našim zahtjevima”, rekao je Husić.

Istakao je da fizički nisu spremni izdržati još jednu noć na otvorenom.

Nakon što su jučer protestovali od 11 sati ispred zgrade Vlade FBiH, noć su proveli s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu korist. Danas su im se na protestu pridružili građani, članovi porodica, ali i popularni bh. bend “Dubioza kolektiv“.

LIFE:  U Sarajevu muškarca pretukli, pa ga kidnapovali

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Više stotina rudara jučer se okupilo kako bi iskazali nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te su tražili utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Na protestu su učestvovali rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like