Life news

Schmidt: Stabilna i nezavisna Centralna banka BiH je javni interes

0
Schmidt: Stabilna i nezavisna Centralna banka BiH je javni interes, Life.ba
Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt pohvalio je Centralnu banku BiH na izvršavanju njenih ustavnih i zakonskih obaveza u najboljem interesu cijele zemlje. Svi građani države BiH u oba entiteta i u Brčko Distriktu profitiraju od stabilne valute.

“Centralna banka BiH doprinosi očuvanju stabilnosti domaće valute i bankarskog sektora, čak i u vrijeme globalnih kriza. Prije samo nekoliko dana je izvršila distribuciju sredstava MMF-a Bosni i Hercegovini čija je namjena ublažavanje posljedica pandemije covida-19. Međunarodne agencije za kreditni rejting, čiji izvještaji služe kao smjernice prilikom donošenja odluka o investicijama, kontinuirano prepoznaju značajnu ulogu Centralne banke BiH,” izjavio je visoki predstavnik.

LIFE:  Papa Franjo pokreće konsultacije o reformi Crkve

U telefonskom razgovoru s guvernerom Senadom Softićem, visoki predstavnik je izrazio punu podršku ovoj instituciji i radu Upravnog vijeća, naglašavajući da je očuvanje kontinuiteta njezinog rada i nezavisnosti od politike ključno za sveukupnu stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like