Life newsSport

Selman: Mi nemamo strategiju razvoja mladog sportiste

0
Selman: Mi nemamo strategiju razvoja mladog sportiste, Life.ba

Klub borilačkih sportova Tuzla jedan je od najtrofejnijih, kome u vitrinama nedostaje jedino olimpijska medalja.

Ovog vikenda njihove takmičarke i takmičari odlaze na Balkansko prvenstvo u Poreču gdje će nastupiti u okviru dječije i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na velike rezultate i broj medalja koje donose za našu državu direktor Kluba borilačkih sportova Tuzla Fikret Selman nije zadovoljan odnosom sistema prema sportu i sportistima.

– U sportu je apsolutna krađa i otimanje para od djece. Svi naplaćuju članarinu, niko ne prikazuje. Roditelji finansiraju takmičenja koja se ne prikazuju – izjavio je Selman za Fenu.

KBS Tuzla već 23 godine uspješno provodi misiju razvijanja pozitivnih društvenih vrijednosti, uključivanja djece i mladih u sport a njihova vizija je formirati buduće mlade olimpijce koji će predstavljati BiH. KBS Tuzla je više od karatea, to je i akademija kretanja. Dokaz uspjeha KBS Tuzla je više od 6.000 članova i 8.000 osvojenih medalja do sada.

Ono što kao iskusan sportista Selman ne vidi u našoj zemlji jeste činjenica da mi nemamo sistemskog načina da od talentovanog djeteta dođemo do profesionalnog sportiste koji će donositi olimpijske medalje.

LIFE:  Finci slavili u Kazahstanu, Pukki oborio rekord Litmanena

– U Bosni i Hercegovini pitanje razvoja kvalitetnog mladog sportiste nije riješeno. Nema strategije da se najbolji takmičari grupišu i da im se obezbijede uslovi za razvoj – izjavio je Selman.

U bivšoj Jugaslaviji smo, kaže, imali razrađenu strategiju za razvoj mladih sportista, zemlje iz okruženja su nakon osamostaljenja preuzele taj način razvoja, dok u Bosni i Hercegovini nije još uvijek u funkciji.

Selman: Mi nemamo strategiju razvoja mladog sportiste, Life.ba

Iz Kluba borilačkih sportova Tuzla na Balkansko prvenstvo ovog vikenda ide šest takmičara u dječijoj kategoriji i tri takmičarke u seniorskoj kategoriji.

– Nama je cilj Evropsko prvenstvo za kadete i juniore U21 koje se održava u februaru iduće godine i tome ćemo sve podrediti – dodao je Selman.

Balkansko prvenstvo bit će održano od 15. do 18. oktobra u Poreču.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like