Slovenija već u ‘šestom valu’ covida, potrebne maske u zatvorenom

- Advertisement -

Broj novozaraženih koronavirusom u Sloveniji raste već treći tjedan, a vodeća infektologinja Bojana Beović kaže da se već može govoriti o šestom valu epidemije covida-19, zbog čega je potreban povećani oprez.

 

“U šestom smo valu epidemije koji je očito uzrokovan inačicom omikrona BA2 koja je zaraznija od prijašnje BA1, pa bi i dalje bilo potrebno nositi maske u zatvorenim prostorima”, kazala je Beović za Slovensku televiziju.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je poginuo nakon udara tramvaja na Ilidži prethodno pao na prugu, uhapšen vozač

O mogućem ponovnom uvođenju svih prijašnjih restriktivnih mjera epidemiolozi i vlada još ne razmišljaju jer broj hospitaliziranih ostaje stabilan i nizak, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Vlada je u ponedjeljak objavila da je u zadnja 24 sata sa 1076 PCR i 4489 brzih antigenskih testova potvrđeno 1076 zaraza, što je 169 slučajeva više nego prije sedam dana.

Po podacima ministarstva zdravstva, 135 oboljelih je na boničkom liječenju, a 46 u jedinicama intenzivne njege, dok je sedam oboljelih preminulo.

PROČITAJTE JOŠ:  Pucao u mladića (25), a onda ga ranjenog šutirao

U Sloveniji je trenutno 33.281 aktivan slučaj zaraze, što je za 7371 više nego prije tjedan dana, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (NIJZ),

Sedmodnevni prosjek potvrđenih slučajeva i dalje raste, trenutno iznosi 2697, a u porastu je i 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika koja je  trenutno je 1571, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...