Sramotan odnos vlasti: Mirovine su prividno veće, ali je kupovna moć penzionera manja nego 2021. godine

- Advertisement -

Nije nikakva novost reći da penzioneri u BiH jedva preživljavaju. Najstarija populacija koja je ionako ugrožena trenutno najviše trpi zbog stalnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica poput ulja i hljeba. A o ‘luksuzu’ zvanog mlijeko, jaja i piletina uopće ne razmišljaju.

S druge strane Vlada FBiH hvali se da pomaže penzionerima da savladaju krizu. Međutim, brojni ekonomski stručnjaci smatraju da je to najobičnija prevara.

-Sramotna je odluka Vlade Federacije BiH da uslijed ovakvih poskupljenja uz primjenu lažne statistike, penzionerima dijeli mrvice, napisao je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Aner Žuljević, a prenijeli brojni mediji u zemlji. On je inače dobar poznavalac ekonomije, te je godinama bio profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Penzije u Federaciji će se redovito uskladiti za 7,3 posto, potvrdio je prethodno Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike u Sektoru za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a odluku o postotku je, kaže, donio Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

– Vlada Federacije BiH još 15. travnja, održala je telefonsku sjednicu na kojoj je primila k znanju ovakvu odluku Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH. Ona je danas faktički konačna i izvršna. Pokazatelji Federalnog zavoda za statistiku su takvi kakvi jesu, izračun je pokazao 7,3 posto, ali ono što je moguće je da se ta razlika od 0,7 posto da kroz izvanredno usklađivanje mirovina koje će biti za dva mjeseca, kako bi se ispoštovalo ono što je obećavano. Ali naravno takvu odluku donosi Vlada, kazao je Spahić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Penzionerima je ranije poručeno iz Vlade i Zavoda MIO da će se penzije uskladiti za osam posto. Zavod je, kako su rekli, već uradio tehničke pripreme i tu ne bi trebalo biti problema.

– Umirovljenici nakon današnjeg usklađivanja od 7,2 posto imaju realno manje mirovine za 41 KM nego 2021. godine. Vlast na mjesečnoj razini im na poskupljenjima uzima 68 KM, a kroz usklađivanje im vraća samo 27 KM. Indeks rasta cijena hrane po izvješću državne statistike je cirka 18 posto, tako da svaki umirovljenik u 2022. ima objektivno umanjenu kupovnu vrijednost minimalne mirovine sa 382 KM na 314 KM, dok vlast tvrdi da usklađuje mirovine za 7,2 procenta, te da na taj način iste rastu za 27 KM, kazao je Žuljević.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

Realno stanje prema njegovim riječima je da svaki umirovljenik nakon usklađenja ima realnu vrijednost mirovine od 341 KM, što je i dalje manje u odnosu na penzije prošle godine (minimalna je tad iznosila 382 KM).

– Nažalost, danas je jasno da penzioneri Vladinim pristupom nisu dobili ni minimalni kompenzacijski efekt da im mirovine u kupovnoj vrijednosti budu iste kao i 2021. godine. Pričati o rastu minimalnih penzija na 410 KM mogu samo sebični političari koji ne žele vidjeti realnost života penzionera kroz divljanje cijena prehrambenih artikala i lijekova. Umjesto 200 milijuna koje se iz proračuna FBiH dajiu po političkom kriteriju župnijama, Vlada je uz ovo usklađivanje predmetni novac trebala preusmjeriti na 13-tu penziju, sto je bio prijedlog SDP-a, poručio je Žuljević.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...