Srbija poštuje integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji

- Advertisement -

Republika Srbija poštuje teritorijalni integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, ali neće se u ovom trenutku pridružiti sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajini, izjavio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se nakon sjednice Vijeće za nacionalnu sigurnost na kojoj je razmatrana ukrajinska kriza, obratio javnosti, pročitavši zaključke koje je to vijeće usvojilo.

Po njegovim riječima, svako slovo i riječ u tim zaključcima pažljivo su biranu, a zaključci su doneseni u najboljem interesu Srbije.

– Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava i od toga ne odustaje jer je to najbolji način da zaštitite sebe, svoju zemlju i svoje interese, ali Srbija, isto tako, dobro razumije svoje potrebe i bez obzira na to što bi netko želio, Srbija ima svoje državne, vitalne i nacionalne interese – kazao je Vučić, dodavši kako se državni vrh vodio tim interesima prilikom sastavljanja teksta zaključaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

U zaključcima se, među ostalim, navodi da je Republika Srbija privržena poštivanju teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava.

Dalje se navodi kako Republika Srbija, u skladu sa svojom dosadašnjom vanjskom politikom zalaganja za dosljedno i principijelno poštivanje međunarodnog prava te nepovredivosti granica, pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U zaključku koji se odnosi na sankcije, navodi se da Republika Srbija, prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mjere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući i Rusku Federaciju, rukovodi isključivo zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih i političkih interesa.

PROČITAJTE JOŠ:  Ratni kabinet Izraela odlučio: Hoće li doći do odmazde Iranu?

“Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada, čiji sunarodnjaci danas u Republici Srpskoj trpe sankcije, Republika Srbija smatra da njen vitalni ekonomski interes nije da uvodi sankcije bilo kojoj državi niti njenim gospodarskim subjektima”, dodaje se.

Vučić je obećao kako će Republika Srbija pružiti svu humanitarnu pomoć Ukrajini te da će spriječiti svoje državljane da se uključe u ratna zbivanja na istoku Europe.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i prije obraćanja javnosti, Vučić se sastao s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Porfirijem od kojeg je, kako je kazao Vučić, zatražio savjet.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...