Šta je sunčanica, a šta toplotni udar? Kako prepoznati simptome?

- Advertisement -

FOTO: Amer Beganović/Novi.ba

Visoke temperature mogu dovesti do određenih zdravstvenih tegoba, zato je neophodno da se na vrijeme prepozna o čemu je riječ i kako se adekvatno tretiraju.

Mnogi ljudi ne znaju razliku između sunčanice i toplotnog udara, a ona svakako postoji, naime, kod sunačanice je neophodan duži boravak na suncu, dok toplotni udar nastaje u kraćem vremenskom roku.

Šta je sunčanica?

Sunčanica nastaje prekomjernim direktnim izlaganjem, prije svega glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i porastom tjelesne temperature. Često mogu da se jave umor i malaksalost, pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha, a kod starijih osoba često može da dođe i do gubitka svijesti.

Kako bi spriječili nastanak sunčanice, najvažnije je da izbjegavate duži boravak na suncu i da glavu prekrijete adekvatnim šeširom, kačketom ili kapom svetlih boja. Po mogućstvu glavu i vrat treba povremeno rashlađivati kvašenjem, piše RadioSarajevo.ba.

Prva pomoć kod sunčanice

Osobu koja je dobila sunčanicu treba odmah skloniti sa sunca (u klimatizovanu ili zamračenu i dobro provetrenu prostoriju). Istuširati je mlakom vodom (ili je bar umiti i staviti joj hladne obloge na čelo i vrat). Dati joj da pije tečnost (čaj, sok ili običnu vodu) – ne odjednom u velikoj količini, već češće puta po manje gutljaje. Odmor je neophodan, a sljedećeg dana se nikako ne treba izlagati suncu! Ako se tegobe nastave ili se pogoršaju, potrebno je javiti se ljekaru!

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu
Šta je toplotni udar?

Toplotni udar nastaje ne samo zbog prekomjernog izlaganja direktnim sunčevim zracima nego i usljed vlažnog i pregrijanog vazduha – pogotovo kod radnika u pekari, kuhinji, kraj visokih peći, ali i u pregrijanom automobilu, javnom prijevozu, pa čak i u stanu.

Toplotni udar je stanje u kome se tijelo pregrije u relativno kratkom vremenskom roku.

Nastaje naglo, usljed prekomjernog porasta tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.

Simptomi toplotnog udara su tjelesna temperatura viša od 40 stepeni Celzijusa, opšta slabost, topla i suha koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, a ponekad i gubitak svijesti (što može biti i prvi znak).

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć
Prva pomoć kod toplotnog udara

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje zahtijeva neodložnu medicinsku pomoć! Ako posumnjate na toplotni udar, odmah pozovite hitnu pomoć ili se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, neophodno je da učinite sljedeće:

– osobu odmah sklonite sa sunca ili iz pregrijane prostorije i skinite joj svu suvišnu odeću.

– umijte je ili istuširajte ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, izložite je strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom).

– dajte joj tečnost, ukoliko stanje to dozvoljava.

Nakon oporavka od toplotnog udara, povećana je osjetljivost na visoke temperature i tokom sljedećih sedmica. Najbolje je izbjegavati visoke temperature i fizičku aktivnost sve dok ljekar ne odobri.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...