Life news

Šta kažu podaci o broju hospitaliziranih, da li vakcina spašava?

0
Šta kažu podaci o broju hospitaliziranih, da li vakcina spašava?, Life.ba

U Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ bilježe porast broja pacijenata zaraženih virusom korona, a među hospitaliziranima je većina nevakcinisanih osoba.

Prema raspoloživim podacima, od ukupno hospitaliziranih covid pacijenata oko 70 posto je nevakcinisanih osoba. Prvom dozom je vakcinisano oko četiri posto, a drugu dozu neke od vakcina protiv virusa korona primilo je njih oko 24 posto.

S obzirom da je Covid odjel Opće bolnice popunjen, u toj zdravstvenoj ustanovi otvoren je još jedan odjel (u prostoru dosadašnjeg Odjeljenja za neurologiju), a prijem pacijenata je počeo.

– Zbog novonastale situacije pristupilo se spajanju nekih odjela i preraspodjeli medicinskog kadra. Da bi se spremno odgovorilo izazovima četvrtog vala pandemije od nadležnih je zatraženo da se odobri nabavka respiratora i zapošljavanje nedostajućeg medicinskog i drugog osoblja – navode za Fenu iz Opće bolnice.

LIFE:  U Britaniji će se i mladi od 16 i 17 godina vakcinisati protiv koronavirusa

U posljednja 24 sata u Covid odjel Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ na bolničko liječenje je primljeno šest pacijenata. Na tom odjelu hospitalizirana su 64 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, četiri su na respiratoru, a šest pacijenata je na visokom protoku kisika.

Istovremeno, podaci iz Turske o pacijentima na intenzivnoj njezi pokazuju da je najmanje pacijenata vakcinisanih sa dvije doze Biontecha, potom onih sa jednom dozom Biontecha i dvije Sinovaca.

Šta kažu podaci o broju hospitaliziranih, da li vakcina spašava?, Life.ba


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like