Štefánek: Bira više nije opcija, BiH mora pojačati sigurnost granica [video]

- Advertisement -

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefánek izjavio je danas u intervjuu za Fenu da kamp Bira kao moguće rješenje za smještaj migranata više nije opcija.

Na kraju svoje posjete BiH koju je počeo 24. januara, Štefánek je podsjetio da međunarodna zajednica nekad ponudi podršku u novcu i osoblju, ali se dešava da ne bude postignut sporazum između BiH i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) koja bi bila spremna poslati dodatno osoblje.

– Čini mi se da je Bosna i Hercegovina najslabija karika – poručio je Štefánek.

Dodao je da je paradoksalno da migranti u BiH dolaze iz Evropske unije, bilo iz Grčke ili Bugarske, i onda ponovo pokušavaju ući u EU.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Štefánek smatra da su neki od njih žrtve trgovine ljudima i nemaju informacije da npr. Hrvatska nije u Šengenu i da bi teško mogli dalje.

– BiH bi trebala pojačati sigurnost granica – naglasio je Štefánek.

Naveo je da je situacija u vezi s migrantskom krizom u BiH bolja nego što je očekivao, pogotovo u Unsko-sanskom kantonu i kampu Lipa gdje se plašio da će zateći humanitarnu katastrofu.

– Ono što sam vidio nije bilo ugodno ali nije bila humanitarna kriza. Moguće je da je i najava moje posjete doprinijela da neke stvari urade brže i nadam se da je ova posjeta imala neki rezultat. Sada je situacija mnogo bolja nego što sam mogao zaključiti iz izvještaja koje sam vidio prije dolaska – potcrtao je Štefánek.

PROČITAJTE JOŠ:  Sa tržišta BiH povučene čokoladice "Milka Oreo" zbog plastike u njima

Poručio je da bi u budućnosti volio vidjeti više angažmana lokalnih vlasti, ali da razumije i dobro poznaje situaciju u BiH još iz vremena kad je bio šef Ureda Vijeća Evrope u BiH.

– Zahvalan sam IOM-u, Crvenom krstu, UNHCR-u i drugim međunarodnim organizacijama koje rade odličan posao, iako to nije jednostavno. Trebalo bi ostvarivati više kontakata s lokalnom zajednicom jer treba uvažavati njihove zahtjeve i žalbe – kazao je Štefánek.

Pojasnio je da bez sredstava EU ne bi bilo moguće uspostavljanje kampova za migrante, ali da je potrebna bolja koordinacija i saradnja na terenu između različitih nivoa vlasti u BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...