Life news

Stockholm preimenovao park u blizini ruske ambasade u Mjesto slobodne Ukrajine

0
Stockholm preimenovao park u blizini ruske ambasade u Mjesto slobodne Ukrajine, Life.ba
Štokholm, arhiv

Švedska će nazvati dio parka u blizini ruske ambasade Mjesto slobodne Ukrajine, u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom, saopćio je grad Stockholm.

Anna Konig Jerlmyr, gradonačelnica švedske prijestolnice, izjavila je da je odluka donešena u četvrtak zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

– To će biti trajni simbol solidarnosti grada Stockholma s ukrajinskim narodom i bitan je signal protiv akcija ruskog režima – navodi Konig Jerlmyr u Facebook postu.

Rusija naziva svoje akcije u Ukrajini “specijalnom vojnom operacijom” u cilju razoružanja Ukrajine i da je zaštiti od fašista. Ukrajina i Zapad tvrde da su navodi o fašizmu neutemeljeni i da je rat neisprovocirani čin agresije.

LIFE:  Expreessen: Švedska će naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u

Švedska odluka da preimenuje park uslijedila je nakon promjena imena lokacija u nekoliko ostalih zemalja kako bi se iskazala podrška Ukrajini.

Latvijska prijestolnica Riga preimenovala je ulicu u kojoj je smještena ruska ambasada u ulicu Slobodne Ukrajine, dok je Vijnus, u susjednoj Litvaniji, preimenovao svoju ulicu u kojoj se nalazi ruska ambasada u ulicu Heroja Ukrajine, prenosi Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like