Life news

Stoltenberg: NATO će pojačati vojno prisustvo oko Švedske nakon molbe za članstvom

0
Stoltenberg: NATO će pojačati vojno prisustvo oko Švedske nakon molbe za članstvom, Life.ba

NATO će pojačati prisustvo u okolini švedskih granica i na Baltičkom moru dok se obrađuje potencijalna molba za članstvom u Alijansi – izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za švedskog javnog emitera programa SVT.

Švedska i susjedna Finska ostale su izvan Alijanse, ali su ih ruska aneksija Krima u 2014. i njena invazija na Ukrajinu naveli da preispitaju svoje sigurnosne politike, dok je članstvo u NATO-u sve vjerovatnije.

Obje zemlje traže garancije vojne zaštite tokom procesa razmatranja molbi za članstvom koje bi moglo potrajati godinu dana dok ga odobre sve članice NATO-a.

– Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prelaznom periodu – izjavio je Stoltenberg za SVT.

LIFE:  "Ay, Carmela" postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH

– Od potencijalnog trenutka kada Švedska podnese molbu i NATO objavi kako želi da se Švedska pridruži, postoji veoma snažna obaveza NATO-a da garantira švedsku sigurnost – kazao je Stoltenberg, i dodao da će to uključivati pojačano vojno prisustvo oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na “ozbiljne posljedice” i da bi mogla razmjestiti nuklearno oružje i hipersonične projektile u svojoj evropskoj eksklavi Kalinjingrad ukoliko Švedska i Finska postanu članice NATO-a, prenosi Reuters.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like