Stvoreni preduvjeti za obnovu i izgradnju četiri pravosudne institucije u BiH

- Advertisement -

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Švedske, a u okviru Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, osiguralo je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada četiri pravosudne institucije.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, a u okviru Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, osiguralo je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada četiri pravosudne institucije. Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja potpuno novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu (na fotografiji) biti obnovljene. ( VSTV BiH – Anadolu Agency )

Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja potpuno novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu biti obnovljene, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako se nadalje navodi, zgrade u kojim su spomenute pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa, prilagođenog potrebama građana i građanki, zbog čega je adaptacija postojećih i izgradnja novih objekata od iznimne važnosti u uspostavljanju pravosudnog sistema koji će odgovoriti potrebama građana.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac uhapšen zbog prijetnji te izazivanja rasne i vjerske mržnje

VSTV je kreator idejnih rješenja izgradnje i obnove objekata, koja će osigurati značajno unapređenje u polju funkcionalnosti, prilagođenosti osobama s poteškoćama u kretanju, sigurnosti objekata te energetske efikasnosti.

Prilikom same izrade projektne dokumentacije, Vijeće se vodilo ranije utvrđenim potrebama sudova i tužilaštava koje su neophodne za njihov funkcionalan rad, ali i potrebama građana kao krajnjih korisnika usluga pravosudnih institucija.

– Adekvatna prostorna organizacija omogućava efikasan protok ljudi i spisa u pravosudnim institucijama, što predstavlja  uslov za kvalitetan i efikasan rad, odnosno pružanje kvalitetnih usluga građanima – navodi se u saopćenju.

Stoga, VSTV BiH u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulaže stalne napore u osiguravanje uslova za obnovu i izgradnju sudskih i tužilačkih zgrada u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Još jedan bahati vozač: BMW-om se zabio u banderu tik pred radarom
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, a u okviru Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, osiguralo je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada četiri pravosudne institucije. Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja potpuno novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini (na fotografiji) i Općinskog suda u Žepču, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu biti obnovljene. ( VSTV BiH – Anadolu Agency )

Vrijednost osigurane projektne dokumentacije je oko 160.000 KM, što predstavlja značajan doprinos Vlade Švedske pravosuđu u BiH, a poseban značaj ogleda se u činjenici da su izradom projektne dokumentacije stvoreni preduvjeti za povlačenje sredstava iz pristupnih fondova Europske unije, putem programa IPA 2017.

Za izgradnju zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču te obnovu zgrada Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, Delegacija Europske unije u BiH, u okviru programa IPA 2017, osigurala je oko dva miliona eura, navodi se u saopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...