Šveđanin Jesper Tjäder postavio svjetski rekord u vožnji skijama po šini

- Advertisement -

Švedski skijaš slobodnim stilom Jesper Tjäder postavio je novi Guinnessov svjetski rekord u kategoriji „Najduža vožnja skijama po šini“, prešavši 154,49 metara niz dugačku metalnu cijev u Åreu u Švedskoj.

Tjäder iza sebe ima plodnu takmičarsku karijeru, bronzanu medalju sa Olimpijskih igara 2022 u Pekingu i titulu FIS Svjetskog kupa u slobodnom skijanju 2013/14.

Još je poznatiji po svojim kreativnim filmskim projektima između velikih takmičenja, kao što su „Unrailistic“, „Unrailistic 2.0“ i „The Game Show“, koji su pomjerili granice skijanja slobodnim stilom.

Ideju za svoj posljednji projekat Tjäder je dobio prije šest godina, kada je saznao da je američki skijaš slobodnim stilom Tom Wallisch postavio novi svjetski rekord u skijanju niz šinu – 129,20 metara.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

„Izveo sam mnogo trikova na šini, ali nikada na ovako dugoj. Mislio sam da bi to bio zanimljiv poduhvat, i kada je Tom Wallisch postavio rekord izgledalo mi je ludo. Pomislio sam: ‘Moram ovo pokušati’“, otkrio je 28-godišnjak iz Östersunda.

Ranije u maju, u Stendalenu (Åre, Švedska) su počeli radovi na izgradnji najduže metalne rampe na svijetu, duge nešto više od 162 metra, koja je na kraju postavljena za Tjädera.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su bacile bombu na kuću načelnika Irfana Čengića

Trebala su mu tri dana i 127 pokušaja dok 9. maja u 17:23 konačno nije postavio novi Guinnessov svjetski rekord od 154,49 metara, skočivši na šinu pri brzini od oko 77 kilometara na sat i sišavši sa nje nekih osam metara prije kraja.

„Prilično je cool biti vlasnik Guinnessovog svjetskog rekorda. Sanjao sam o tome od djetinjstva. Ova rampa je bila zaista težak izazov, i moja pretpostavka je bila da će mi trebati oko 525 pokušaja, ali prošlo je dosta lakše nego što sam mislio“, dodao je Tjäder.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...