Svjetska javnost očekuje spektakularno svečano otvorenje ZOI u Pekingu

- Advertisement -

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu bit će održano sutra na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo”.

Takmičenja su zvanično počela 4. februara, međutim svečanost otvorenja se tradicionalno održava nekoliko dana poslije.

Poznavajući bogatstvo i moć N.R. Kine, svjetska javnost očekuje da će svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara biti jednako impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta tada je priredila najveći i najskuplji olimpijski spektakl za koji nije štedjela sredstva.

Glavni reditelj ove ceremonije je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put obećao pravi spektakl.

Svečano otvorenje OI u Pekingu počinje u petak, 4. februara u 12.55 sati po našem vremenu.

Peking 2022. će biti veličanstveno okupljanje globalne sportske javnost s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta, što će ovu olimpijadu postaviti na tron zimskih olimpijskih događaja.

Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupit će Saudijska Arabija i Haiti. Obje zemlje će imati jednog takmičara u veleslalomu – bliskoistočnu zemlju će predstavljat Fayik Abdi a karipsku Richardson Viano.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na XXIV zimskoj olimpijadi sačinjavaju sportisti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznati identiteti žene i trogodišnjeg djeteta, koji su izvučeni iz Miljacke

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na čuvenom stadionu “Ptičije gnijezdo” imat Muzaferija i Nikolajev.

– Iza mene je najbolja sezona u karijeri, vozila sam sve utrke Svjetskog kupa, spremna sam, radujem se nastupu na Olimpijadi i pokušat ću da obradujem sve građane BiH dobrim rezultatima – izjavila je najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija.

Skijaš Emir Lokmić se nada ulasku među 30 najboljih skijaša.

– Ako uspijem ući među 30 najboljih, a s obzirom na moj visok startni broj i pravilu da se drugom krugu startni brojevi okreću, mogao bih napasti stazu i pokazati svoje najbolje skijanje – kazao je Lokmić.

Olimpijada u Pekingu će imati najizjednačeniji broj muških i ženskih sportista. Možda najimpresivniji podatak je spremnost Pekinga da u toku globalne pandemije koronavirusa prihvati svjetske olimpijske delegacije. Sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.

Štafeta olimpijske baklje krenula je iz olimpijskog parka 2. februara, ali skraćenom rutom zbog epidemioloških mjera. Ona će proći kroz Peking, Yanqing i Zhangjiakou u provinciji Hebei.

PROČITAJTE JOŠ:  1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Kina je za vrijeme izgradnje sportskih borilišta i pratećih objekata koristila ekološki prihvatljive tehnologije. Borilišta će biti napajana obnovljivom energijom, dok će za ledena borilišta biti korišteni prirodni sistemi zamrzavanja CO2 s mogućnošću 20 – postotne uštede potrošnje energije.

Šest borilišta je korišteno za vrijeme Ljetne olimpijade u Pekingu 2008. godine. Tu spada i nacionalni stadion “Ptičije gnijezdo”, gdje će igre biti otvorene i zatvorene, kao i “Vodena kocka”, gdje se održava takmičenje u curlingu.

Prema izjavama kineskih zvaničnika, više od 346 miliona Kineza učestvovalo je u zimskim aktivnostima, treninzima ili takmičenja, od 2015. godine kada je Peking zvanično dobio domaćinstvo Olimpijade.

Broj ledenih ploha u Kini od 2015. godine je povećan za 317 posto, a broj skijaških borilišta je porastao sa 568 na 803.

Igre su uzrokovale ogromna infrastrukturna ulaganja i unaprijedila živote miliona. Primjer je ubrzani razvoj brze željezničke pruge Peking – Zhangjiakou, koja će skratiti vrijem putovanja između ova dva grada sa tri na samo jedan sat.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...