Transparentnost u zapošljavanju policajaca bitan dio borbe protiv korupcije

- Advertisement -

Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH Eric Larson danas je posjetio Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te sa policijskim komesarom Semirom Šutom razgovarao postignutim rezultatima.

Terma razgovora bila je i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i mjere koje je Uprava policije u proteklom periodu poduzela na planu borbe protiv nezakonitog postupanja i koruptivnog ponašanja manjeg broja policijskih službenika.

PROČITAJTE JOŠ:  Nove informacije: Nestala djevojčica Danka Ilić navodno viđena u Beču!

Larsonu je predstavljen i način prijema novih policijskih službenika i efekti koji će biti postignuti primjenom novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu.

Istaknuta je čvrsta opredjeljenost da se konkurs provede uz eliminaciju bilo kakvog subjektivnog uticaja na ocjenjivanje kandidata, kao i sprečavanje svih oblika nepotizma i korupcije kroz jačanje transparentnosti, primjenom tehnologije i elektronskog testiranja.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

Larson je istakao da je transparentnost u zapošljavanju službenika, uključujući i policiju bitan dio borbe protiv korupcije i nepotizma, te je tom prilikom pohvalio policiju ZDK za tu inicijativu.

Šut i Larson su obišli poligon za testiranje kandidata i neposredno se, u razgovoru sa članovima komisije i grupom kandidata, uvjerili u način rada komisije za prijem novih policijskih službenika, saopćeno je iz MUP ZDK.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...