Tuzla: Rudari “Kreke” stupili u generalni štrajk

- Advertisement -

Rudari Rudnika uglja “Kreka” iz Tuzle u čijem sastavu posluju površinski kopovi Dubrave i Šikulje, te Rudnika “Mramor” jutros su obustavili sve aktivnosti i stupili u generalni štrajk, javlja Anadolu Agency (AA).

U štrajku je oko 2.200 rudara i uposlenika ovog rudnika koji je najvažniji dio koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer ne znaju hoće li biti isplaćene plaće”, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja “Kreka” Zuhdija Tokić.

Sindikalni predstavnici okupili su se jutros ispred ulaza u Rudnik “Mramor” u kome se vrši podzemna eksploatacija uglja i u kojem rudari rade u izuzetno teškim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

“Ovakve priče mi ćemo slušati i u narednim godinama jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rješenja. U proteklih 20 dana u Rudniku Kreka sindikat i ogromna većina radnika su odoljeli ogromnom pritisku. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Svaki dan obustave rada u Rudniku “Kreka” donosi velike finansijske gubitke, a ugrožava se i stabilnost elektroenergetskog sektora. Proizvodnja neće početi sve dok se ne ispune zahtjevi rudara, a koji se prvenstveno ogledaju u redovnim isplatama zarađenih plaća. Također insistiraju na modernizaciji proizvodnog procesa jer rudari, pogotovo u jami Mramor, rade u nehumanim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ:  U teškoj saobraćajnoj nesreći u Bihaću poginuo navijač NK Jedinstvo

“Cijelo vrijeme pandemije koronavirusa ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju i drugo rade, a mi kopamo i daljemo ugalj, energetski sektor zahvaljujući nama je stabilan i na sve to smo jedini koji trpimo”, poručuje Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika rudnika lignita “Mramor”.

Rudari “Kreke” iz Tuzle ostaju u generalnom štrajku sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su dostavljeni Elektroprivredi BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...