Life news

U BiH raspisani Opći izbori koji će biti održani 2. oktobra

0
U BiH raspisani Opći izbori koji će biti održani 2. oktobra, Life.ba

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

– Neposredni izbori raspisani su za: Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, narodnu skupštinu Republike srpske, predsjednika i potpredsjednike Republike Srspke i Skupštine kantona u Federaciji BiH – potvrdio je danas na pres-konferenciji predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Dodao je da je planirano da predstojeći izbori koštaju 11.728.000 KM. Sredstva su, kako kaže, planirana sredinom 2021. godine na bazi procjena u odnosu na ranije izbore.

– Međutim, gotovo je izvjesno da usljed inflacije i povećanja cijena na tržištu ovaj iznos neće biti dostatan. Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne instutucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora odnosno u ovom slučaju do 19. maja – istakao je Arnautović.

CIK je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će biti održani u nedjelju 2, oktobra.

LIFE:  Bosna i Hercegovina suočena sa novim ekonomskim izazovima

Od 5. do 19 maja se preuzimaju obrasci za prikupljanje potpisa podrške za političke subjekte. Od 6. do 20. maja se podnose prijave za ovjere učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate. Nakon što CIK ovjeri političke stranke i nezavisne kandidate od 6. do 14. juna teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

– Podnošenje kandidatskih listi počinje 22. juna i traje do 4. jula. Nakon što budu izvršene provjere i ovjere kandidatskih listi i kandidata CIK će sve ovjerene kandidatske liste do 18. augusta objaviti u dnevnoj štampi, kao i u službenim novinama – poručio je Arnautović.

CIK je sinoć u ponoć napravio presjek Centralnog biračkog spiska koji će koristiti prilikom provjere kandidata. Trenutno je u birački spisak upisano 3.371.487 birača.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like