U Bosni i Hercegovini preminulo još 99 osoba, građani na ulicama traže ostavke!

- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini su u posljednja 24 časa registrovana 1.093 nova slučaja zaraze koronavirusom, a prijavljeno je 99 smrtnih ishoda. U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.050 uzoraka, a 628 pozitivno je na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom. Do sada je testirano ukupno 562.799 uzoraka, a virus je potvrđen kod 116.583 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 91.998 pacijenata.

Trenutno je aktivan 20.591 slučaj zaraze koronavirusom.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 63 nova smrtna ishoda.

Sa današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 3.994. U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 časa registrovana su 442 nova slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 1.483 laboratorijska uzorka. U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnа su 33 smrtnа slučаја od posljedica COVID-19.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 55.787 slučајеva zaraze koronavirusom, а od posljedica je prеminulo ukupnо 2.831 оsоbа. Dо sаdа sе оpоrаvilo 39.277 оsоba, а tеstirаno je njih 238.233.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 1.458, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS-a 589, а u оstаlim bоlnicаmа 869. Nа rеspirаtоru је 115 оsоbа (59 u UKC RS-a, 56 u оstаlim bоlnicаmа). Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 11.336 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn nad njih 158.131. Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminule su tri osobe, dvije osobe muškog pola i jedna osoba ženskog pola. Od troje preminulih, jedno lice je preminulo na Kliničkom centru Banja Luka.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

Inače, grupa građana i aktivista okupila se danas u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na protestima pod nazivom “Borba za život“.

Protesti su organizovani simbolično na Dan grada Sarajeva, a okupljeni zahtijevaju hitne ostavke Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i nabavku vakcina.

Jedan od zahtjeva je neopoziva ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a novi saziv ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19. Traži se i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Rok za navedene zahtjeve je sedam dana, dakle do 13. aprila. Protesti će biti održani ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedna od organizatorica okupljanja Maja Gasal – Vražalica istakla je da okupljeni imaju tri zahtjeva, a to su ostava Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i uvođenje obaveznog PCR testa za sve ulaske u BiH.

“Naše zahtjeve ćemo dostaviti na dva nadležna nivoa i dajemo im rok do 13. aprila da ga ispune. Ovo jeste borba za život”, poručila je Gasal-Vražalica.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Ostavke”, “Igrate se države – Game over!”, “Država nam je mjesto zločina”, “Borba za život” i “Svi na ulice, neka padnu ubice”.

Zbog održavanja protesta došlo je i do obustave saobraćaja u periodu od 11:30 do 14 sati u centru Sarajeva.

Iz KJKP GRAS su obavijestili korisnike da je u skladu s rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo zbog održavanja mirnih protesta odobrena privremena obustava saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne (od raskrsnice s ulicama Vrbanja i Fra Anđela Zvizdovića do ulice Ložionička ) i u ulici Hamdije Čemerlića (na dijelu od raskrsnice s ulicom Zmaja od Bosne do raskrsnice s ulicom Put života).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...