Life news

U Brazilu razdvojeni sijamski blizanci uz pomoć virtuelne stvarnosti

0
U Brazilu razdvojeni sijamski blizanci uz pomoć virtuelne stvarnosti, Life.ba
Foto: CNN

Trogodišnji sijamski blizanci iz Brazila, čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije.

Bernardo i Arthur Lima su podvrgnuti operaciji u Rio de Janeiru prema smjernicama iz bolnice Great Ormond Street iz Londona. Timovi su proveli mjesece uvježbavajući tehniku uz pomoć virtuelne stvarnosti, a na osnovu CT i MRI skenova.

Blizanci su imali sedam operacija, koje su uključivale više od 27 sati rada samo u završnoj operaciji. U tome je učestvovalo skoro 100 medicinskih radnika.

U Brazilu razdvojeni sijamski blizanci uz pomoć virtuelne stvarnosti, Life.ba

Blizanci prije nego što su ih razdvojili

Kako je objavila dobrotvorna organizacija Gemini Untwined, koja je finansirala operaciju, bio je ovo jedan od najsloženijih procesa ikada u medicini.

Voditelj operacije i direktor organizacije pedijatrijski hirurg Noor ul Owase Jeelani je rekao da su po prvi put hirurzi u različitim zemljama nosili slušalice i zajedno operisali u istoj “sobi virtuelne realnosti”.

Jeelani je opisao operaciju kao ogromno postignuće i kao “proizvod svemirskog doba”, prenosi CNN.

“Uspješno razdvajanje Bernarda i Arthura izvanredno je postignuće tima u Rio de Janeiru. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihovu porodicu, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovo mogu uspješno poduzeti tako složen posao u budućnosti”, rekao je Jeelani.

LIFE:  Đoković ne može igrati na još jednom turniru

Gospodin Jeelani je rekao da je bio “apsolutno slomljen” nakon 27-časovne operacije, u kojoj je napravio samo četiri pauze od 15 minuta za hranu i vodu, ali je bilo “predivno” vidjeti kako se porodica nakon toga osjeća.

Blizanci se dobro oporavljaju u bolnici gdje se nalaze na šestomjesečnoj rehabilitaciji.

Ovo je bila šesta procedura razdvajanja gospodina Jeelanija sa Gemini Untwined, nakon što je ranije operisao blizance iz Pakistana, Sudana, Izraela i Turske.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like