U Hrvatskoj ukinuta većina epidemioloških mjera

- Advertisement -

Nakon više od dvije godine u Republici Hrvatskoj u ponoć je ukinuta većina epidemioloških mjera, građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obvezno nošenje maski i covid potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Otkad je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. godine, građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama – od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obveze nošenja maski do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021. godine, podsjeća Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na znatno ublažavanje mjera zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta, kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Hrvatskoj prije više od 25 mjeseci, 20. veljače 2020., kod mladića iz Zagreba koji se vratio s utakmice u Milanu. Broj novozaraženih eksponencijalno je rastao iz dana u dan, 19. ožujka 2020. u Hrvatskoj je bilo više od sto potvrđenih slučajeva, a 2. travnja više od tisuću.

PROČITAJTE JOŠ:  5. aprila kreće isplata penzija za mart

Nakon proglašenja epidemije, 19. ožujka 2020. godine Nacionalni stožer CZ-a uveo je niz ograničenja, a Hrvatska je tada bila među državama sa strožim restrikcijama i mjerama. Toplije vrijeme i ljeto te godine donijeli su malo povoljniju situaciju, a s dolaskom jeseni i zime brojevi su opet eskalirali.

Cjepivo je došlo za manje od godinu dana od izbijanja epidemije, a prve su se osobe cijepile na samom kraju 2020. godine, no i virus se s vremenom mijenjao sve do pojave vrlo zaraznog soja omikron, koji je u siječnju ove godine prouzročio rekordan broj, više od 17.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

Ipak, pokazalo se i da je koronavirus s mutacijama oslabio te da omikron-varijanta, iako vrlo zarazna, ne izaziva teže kliničke slike i hospitalizacije.

Iako je početna euforija zbog dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevno prvom dozom u posljednje vrijeme cijepi samo stotinjak osoba, dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva dosad zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je zadovoljavajući kolektivni imunitet.

PROČITAJTE JOŠ:  Makedonac i Bosanac biciklima krenuli na hadž u Mekku

Prema podacima Nacionalnog stožera CZ-a od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s koronavirusom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

U svijetu je dosad zabilježeno više od 6,1 milijuna smrtnih slučajeva od koronavirusa. Prema podacima platforme Worldometers, Hrvatska je na osmom mjestu u svijetu po broju umrlih od ovog virusa na milijun stanovnika (3.857), a treća je u EU-u. Od Hrvatske su gore samo Bugarska (5.349) i Mađarska (4.754).

Što se tiče aktualnih podataka o novim infekcijama, u Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 903 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 15 je osoba preminulo je od posljedica covida-19, objavio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...