U Jablanici obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike

- Advertisement -

Spuštanjem karanfila u Neretvu i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u kompleksu Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici je obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike i 77 godina pobjede nad fašizmom.

Uz brojne delagacije antifašista iz BiH i regije, kao i predstavnika političkih stranaka te udruženja koja baštine antifašističku tradiciju, obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, predstavnici SABNOR-a BiH, kao i predstavnici državnih izaslanstava s prostora bivše Jugoslavije, a priređen je i kulturno-umjetnički program.

Nečelnik je kazao kako su u Jablanici, na obalama Neretve prije 79 godina ljudskost i humanizam utišali buku fašističkih topova i mitraljeza.

PROČITAJTE JOŠ:  Važna vijest za vozače: Tokom noći se zatvara dionica autoputa A-1 kod Sarajeva

-Ovdje je pobijedio razum, ovdje je pobijedio čovjek u borbi za slobodu i mi se s tim nastojimo ponositi – poručio je Šabanović.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić zahvalio je svima koji su došli na obilježavanje, naglasivši kako je danas časno biti u Jablanici.

– Iz one Titove naredbe „Ranjenike ne smijemo ostaviti“ nadahnimo se danas za naše borbe, za naše bitke sa današnjim kolovođama raznih neofašističkih, neonacističkih i inih drugih pokreta. Ako to učinimo, onda ono „Ranjenike ne smijemo ostaviti“ možemo pretvoriti u „ne smijemo ostaviti slabe, nejake, obespravljene, marginalizirane, ne smijemo ostaviti manjine u bilo kom pokretu. Kad to učinimo, onda će naša antifašistička borba iz sjećanja preći u jednu aktivnu i svakodnevnu borbu za bolje sutra – poručio je Đulić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Jablanici zapaljeno vatrogasno vozilo koje je pokvareno stajalo na parkingu

U sklopu obilježevanja otvorena je i izložba „80 godina prkosa i ponosa“ koju su priredile Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Obilježavanje su organizirali SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito”, Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” i Općina Jablanica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...