Life news

U Jablanici obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike

0
U Jablanici obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike, Life.ba

Spuštanjem karanfila u Neretvu i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u kompleksu Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici je obilježena 79. godišnjica Bitke za ranjenike i 77 godina pobjede nad fašizmom.

Uz brojne delagacije antifašista iz BiH i regije, kao i predstavnika političkih stranaka te udruženja koja baštine antifašističku tradiciju, obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, predstavnici SABNOR-a BiH, kao i predstavnici državnih izaslanstava s prostora bivše Jugoslavije, a priređen je i kulturno-umjetnički program.

Nečelnik je kazao kako su u Jablanici, na obalama Neretve prije 79 godina ljudskost i humanizam utišali buku fašističkih topova i mitraljeza.

-Ovdje je pobijedio razum, ovdje je pobijedio čovjek u borbi za slobodu i mi se s tim nastojimo ponositi – poručio je Šabanović.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić zahvalio je svima koji su došli na obilježavanje, naglasivši kako je danas časno biti u Jablanici.

LIFE:  EURO 2024. - Otvaranje u Munchenu, finale u Berlinu

– Iz one Titove naredbe „Ranjenike ne smijemo ostaviti“ nadahnimo se danas za naše borbe, za naše bitke sa današnjim kolovođama raznih neofašističkih, neonacističkih i inih drugih pokreta. Ako to učinimo, onda ono „Ranjenike ne smijemo ostaviti“ možemo pretvoriti u „ne smijemo ostaviti slabe, nejake, obespravljene, marginalizirane, ne smijemo ostaviti manjine u bilo kom pokretu. Kad to učinimo, onda će naša antifašistička borba iz sjećanja preći u jednu aktivnu i svakodnevnu borbu za bolje sutra – poručio je Đulić.

U sklopu obilježevanja otvorena je i izložba „80 godina prkosa i ponosa“ koju su priredile Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

Obilježavanje su organizirali SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito”, Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” i Općina Jablanica.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like