Life news

U predsjedničkoj utrci Macron više ne može računati na front protiv Le Pen

0
U predsjedničkoj utrci Macron više ne može računati na front protiv Le Pen, Life.ba
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron neće moći računati na tradicionalni front francuskih birača protiv krajnje desnice u drugom krugu izbora i morat će pojačati svoju kampanju ako želi pobijediti Marine Le Pen, koja je uspješno ublažila svoj imidž.

Iako se predviđalo da će Macron pobijediti u prvom krugu s rezultatom boljim od očekivanog od 28%, što je poboljšalo svoj rezultat iz 2017., Macron ne može sa sigurnošću računati na pobjedu: ankete predviđaju vrlo malu razliku u pobjedi protiv Le Pen u drugom krugu 24. aprila, prenosi Reuters.

Na prošlim izborima na nacionalnom, regionalnom i općinskom nivou, lijevi i desni birači su se ujedinili kako bi blokirali krajnju desnicu s vlasti, što je fenomen poznat kao ‘republička fronta’.

Iako su svi glavni kandidati, uključujući one iz konzervativne stranke Les Republicains i Socijalističke stranke, podržali Macrona za drugi krug u nedjelju navečer, nije baš sigurno da će ih njihovi birači pratiti. Štaviše, njihovi su rezultati bili toliko loši da njihova podrška može imati malu težinu.

– Među političarima, republikanska fronta se pokreće. Ostaje za vidjeti hoće li ih birači slijediti – rekao je Mathieu Gallard, voditelj istraživanja u Ipsosu France.

Anketa Ifopa provedena izvan biračkih mjesta tokom nedjeljnog glasanja predviđala je da će Macron dobiti 51% podrške birača za dvije sedmice, što je jasan pokazatelj da se “republikanski front” urušava.

LIFE:  Kako su muškarci mlađi od 40 upali u zamku opsesivnog držanja dijete i silnog vježbanja

Komplikujući Macronovu pobjedu, Le Pen je uvelike odustala od svoje retorike protiv imigracija, protiv Evropske unije, fokusirajući se više na pitanja troškova života.

Drugo Ifopovo istraživanje u martu pokazalo je da je manje od polovice svih Francuza sada smatra “strašnom”.

U svom govoru u nedjelju predstavila je sebe kao ujedinjavajuću ličnost koja će izliječiti francuske “frakture” i zaustaviti “haos” koji je navodno doveo Macron, bivši bankar za kojeg je rekla da utjelovljuje “moć novca” i da je radio za nekolicinu.

U međuvremenu, Macron ne može birače lijeve strane uzimati zdravo za gotovo.

Trećeplasirani kandidat, Jean-Luc Melenchon, pozvao je birače da ne podrže Le Pen, ali nije podržao ni Macrona, povećavajući neizvjesnost o tome kako će glasati predviđenih 21 posto birača koji su podržali krajnje lijevu stranu.

Ankete pokazuju da bi mnogi mogli odlučiti biti suzdržani.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like