Life news

U Sarajevu od danas jeftiniji javni gradski prijevoz, u Banjoj Luci još skuplji

0
U Sarajevu od danas jeftiniji javni gradski prijevoz, u Banjoj Luci još skuplji, Life.ba

Od danas se primjenjuje nove cijena karte javnog gradskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo i Banje Luke. Razlika je što će u Sarajevu karta biti jeftinija, a u Banjoj Luci još skuplja.

Cijena pojedinačne karte za jednu zonu u Kantonu Sarajevo iznosi 1,40 KM, umjesto dosadašnjih 1,60 KM i primjenjivat će se do 31. decembra 2022. godine, dok cijena jedinične karte za komercijalnu liniju ostaje ista i iznosi 2 KM.

Ovo je odlučeno na julskoj sjednici Vlade KS kada je donesena odluka i potpisan sporazum između Vlade KS, Centrotransa i GRAS-a.

Također, za plaćanje autobuske karte putem beskontaktne kartice ili E-karte utvrđen je jedinstveni iznos od 5% popusta. Pored smanjenja cijene autobuske karte za jednu zonu, dacima i studentima koji posjeduju subvencionirani kupon mjesečne karte za mjesec juni ili maj 2022. godine, produžava se važenje kupona za mjesec juli i august 2022. godine.

LIFE:  Zuckerberg priprema veliki redizajn

Za razliku od pozitivnih promjena u Sarajevu, građani Banje Luke ne mogu biti zadovoljni jer će od danas plaćati skuplju kartu u gradskom prevozu.

U Sarajevu od danas jeftiniji javni gradski prijevoz, u Banjoj Luci još skuplji, Life.ba
Izvor: Grad Banja Luka
U Sarajevu od danas jeftiniji javni gradski prijevoz, u Banjoj Luci još skuplji, Life.ba
Izvor: Grad Banja Luka

Pojedinačna karta u gradskom prevozu košta 2,30 KM, dok će građani za jedinstvenu radničku mjesečnu kartu morati da izdvoje 78 KM.

Rezultat je to odluke banjalučke skupštine da podrži novi cjenovnik koji je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković. Prethodno su odbijeni amandmani Kluba odbornika SNSD-a na ovaj cjenovnik prema kojima je, između ostalog, traženo da Grad izdvoji pola miliona KM mjesečno za javni prevoz.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like