Life news

U Sarajevu održan prijem povodom stupanja na dužnost Christiana Schmidta

0
U Sarajevu održan prijem povodom stupanja na dužnost Christiana Schmidta, Life.ba

Prijem povodom stupanja na dužnost novoimenovanog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta održan je večeras u Sarajevu u Atriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Osim Schmidtovog prethodnika Velentina Inzka, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.

Schmidt je između ostalog poručio da dolazi kao prijatelj građana BiH, a da novu dužnost preuzima riješen da pomogne ljudima, naročito onima koji žele ostati u Bosni i Hercegovini i izgraditi ovu zemlju.

– Sve dok 70 posto mladih ljudi želi napustiti zemlju, dok nacionalistički interesi imaju prednost nad općim dobrom, ima još puno toga što treba ovdje uraditi. Za vas, za mene i za sve oni koji u ovoj zemlji imaju odgovornost, bez obzira da li vrše javnu funkciju ili druge. Ono što je ovoj zemlji potrebno je jednostavno – stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije – neke su od poruka novoimenovanog visokog predstavnika.

Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Evropskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi čimbenici.

LIFE:  Rast cijena prehrambenih proizvoda na svjetskom nivou

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je izjavio da je danas obilježena promjena na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH, ali da je kontinuitet neupitan.

Za novoimenovanog kolegu, kojem je poželio puni uspjeh, rekao je da ima iskustvo i znanje za nadogradnju onoga što je u Bosni i Hercegovini već postignuto.

U tom kontekstu je Inzko naveo da ova zemlja ima institucije i resurse, a prvenstveno ljude, kako bi postigla puno bolju budućnost od sadašnjosti.

Christian Schmidt došao je u Bosnu i Hercegovinu 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan kasnije i Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Od danas je i zvanično novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon što je od Valentina Inzka simbolično preuzeo zbirku svih akata Ureda visokog predstavnika (OHR).

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like