U Sarajevu simpozij na teme „COVID i post-COVID“ i „Robotika u ortopediji i traumatologiji“

- Advertisement -

U Sarajevu je danas upriličen stručni simpozij na teme „COVID i post-COVID“ i „Robotika u ortopediji i traumatologiji“, koji su organizovali Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i Univerziteta ”Bezmialem Vakif Istanbul”, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvom dijelu simpozija Rumeyza Kazanciogolu, rektorica Univerziteta ”Bezmialem”, govorila je o bubrežnim oboljenjima i COVID pandemiji. Senad Kalkan govorio je o ženskim urinarnim inkontinencijama, a profesor Sedat Ziyade o tumoru pluća i COVID pandemiji. O iskustvima i izazovima u liječenju pacijenata od COVID-19, u Općoj bolnici prezentacije je održali voditelj COVID tima ove ustanove doktor Ednan Drljević, te Anela Šubo i Amir Selimagić.

Predstavnici dviju ustanova, direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović i rektorica Univerziteta ”Bezmialem Vakif Istanbul” Rumeyza Kazancioglu potom su potpisali Memorandum o razumijevanju koji predviđa saradnju dviju ustanova u pogledu razmjene iskustava mladih ljekara i onih ljekara sa dužim iskustvom.

Rektorica Univerziteta ”Bezmialem Vakif Istanbul” Rumeyza Kazancioglu izrazila je zadovoljstvo zbog prilike što će kao jedan od prvih turskih medicinskih univerziteta imati priliku sarađivati i razmijeniti iskustva s Općom bolnicom.

Podsjetila je kako je u Turskoj prvi slučaj zaraze koronavirusa zabilježen 11. marta 2020. godine, da je njena zemlja trenutno u trećem valu pandemije koji je u silaznoj putanji.

PROČITAJTE JOŠ:  Poskupljuje gorivo, cijene veće za pet feninga po litri

“U januaru 2021. počeli smo sa procesom imunizacije. Prema jučerašnjim podacima, 10 posto populacije Turske primilo je drugu dozu vakcine protiv koronavirusa”, kazala je Kazancioglu.

Jedan od problema s kojim se najviše susreću u post-COVID periodu jesu komplikacije koje su kardiogene prirode, tromboembolijska prebolovane inicijalne faze COVID bolesti.

“To je nešto što kod nas pa i u svijetu predstavlja najveći problem. Naravno, svaki dan se susrećemo i sa drugim reakcijama, što je jedan proces učenja”, kazala je Kazancioglu, te dodala:

“U budućnosti očekujemo da ćemo se u periodu pred nama susretati s značajnim problemom psiho-fizičke prirode, s obzirom na činjenicu da zbog epidemioloških mjera građani se suočavaju s dugoročnim ostankom kući, smanjenjem fizičkih aktivnosti.”

Gavrankapetanović je, govoreći o tome s kakvim pojavama se u Općoj bolnici suočavaju u post-COVID odjelima, kazao je kako je COVID, koliko respiratorna, prije svega i vaskularna bolest, a onda bolest pratično svih organa i tkiva koje ljudsko tijelo ima, od kože, bubrega, pluća, krvnih sudova, mozga.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

“Veliki je broj neuroloških komplikacija koje se pojavljuju u post-COVID periodu. Kako je COVID bolest koja pogađa sve sisteme i tkiva, mi smo joj u post-COVID periodu odgovorili na svaku onu komplikaciju koju je ostavlja. Mislim da će to biti budućnost u odgovoru na sve one posljedice koje je COVID ostavio na čovječanstvo”, kazao je Gavrakapetanović, te dodao:

“Imamo pacijente koji imaju probleme s koncentracijom, neke psihičke probleme. Vjerujte ne postoji organ i tkivo koji nije pogođen i koji sada ne liječimo. Čitav niz promjena je na koži, nevjerovatne su promjene koje smo vidjeli na koži, to je zanimljivo. To će biti predmet daljnjih medicinskih istraživanja.”

Simpozij će se završiti sa dva predavanja prof. dr. Ibrahim Tuncay, koji će govoriti o robotičkoj navigaciji kod ugradnje proteza kuka i koljena te o sindromu femoroacetabularnog kontakta i artroskopija kuka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...