Life news

U Sloveniji otvorena birališta, favoriti Golob i Janša i Golob

0
U Sloveniji otvorena birališta, favoriti Golob i Janša i Golob, Life.ba

U Sloveniji su u sedam sati otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu koju će, prema anketama, najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob.

Stranka Pokret sloboda, koju je prije nekoliko mjeseci osnovao inženjer elektrotehnike Golob, ima s 26,3 posto potpore malu prednost za osvajanje relativne većine mandata u odnosu na Slovensku demokratsku stranku (SDS) sadašnjeg premijera koja može računati na 25,5 posto glasova, piše Hina.

Pravo glasa ima skoro 1,7 milijuna birača koji će 90 zastupnika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati među više od 1400 kandidata s 20-ak kandidacijskih lista političkih stranaka i udruga.

U utrci za poziciju treće najjače stranke izjednačeni su Ljevica (8,8 posto) i socijaldemokrati (8,6 posto).

Izborni prag od četiri posto sigurno će prijeći i demokršćanska Nova Slovenija (7,8 posto), a na rubu praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ).

LIFE:  Baždarević pred finale Lige prvaka u Parizu za Life.ba: Gledat ću utakmicu uživo, navijam za Real, a Liverpool je blagi favorit

Očekuje se veća izlaznost na ovim izborima u odnosu na one prije četiri godine, kad je svoj glas dalo manje od 53 posto upisanih u biračke popise.

U večernjim se satima očekuju službeni privremeni rezultati koji će dati jasniju sliku o rezultatu izbora.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like