Učenici u Tuzlanskom kantonu ponovo u školskim klupama

- Advertisement -

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona još uvijek je složena, dnevni broj pacijenata pozitivnih na Covid-19 još je visok, a više od 230 pacijenata je hospitalizirano na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

– Cijeneći složenu epidemiološku situaciju nismo značajno odstupali od većine mjera koje su do tada bile na snazi – dodao je Jurić, govoreći o zaključcima koje je danas usvojio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK.

Usvojene su dvije nove mjere i preporuke, a jedna od njih je da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizirati kao prije uvođenja online nastave, dok predškolske ustanove i ustanove za rad s djecom s posebnim potrebama nastavljaju s radom.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

– Imajući u vidu da se bliži kraj školske godine, odlučeno je da se učenici vrate u školske klupe, uz provođenje svih mjera – pojasnio je ministar Jurić, dodajući da će nastava u školama obustaviti ukoliko dođe do porasta broja oboljelih nastavnika ili učenika.

Druga mjera u odnosu na raniji period je da se dozvoljava izvođenje hladnog operativnog programa u općoj anesteziji u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području TK do nivoa od 30 posto redovnog operativnog programa.

PROČITAJTE JOŠ:  Epilog nesreće kod Pala: Poginula jedna osoba, krivac već uhapšen

Ove mjere stupaju na snagu od subote, 17. aprila.

Do daljnjeg na snazi ostaju naredbe i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donesene u ranijem periodu, koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz te obustavu posjeta domovima za stare i iznemogle osobe.

Također, na snazi ostaje i obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koji je pohađaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta što se odnosi na klinički staž.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...